Hopp til innhold

Strand åpner for Stavanger-flørt

Det politiske flertallet i Strand åpner for å innlede reelle samtaler med Stavanger om kommunesammenslåing, dersom arbeidet med en Ryfylkekommune sammen med Hjelmeland og Forsand strander for godt.

Jørpeland sentrum
Foto: Strand kommune

Dette ble vedtatt i kommunestyret i Strand i går, til tross for heftige protester fra det politiske mindretallet som mener vedtaket er panikkartet og at det setter viktige verdier på spill.

– Stavanger er en nabokommune på lik linje med Forsand og Hjelmeland. Vi har sagt at førsteprioritet er Ytre Ryfylke, men vi vil også ha samtaler med Stavanger som et alternativ to, sier ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

Frykter ikke storbyen

– Hva kan en oppnå med å gå i lag med Stavanger?

– Det store fagmiljøet Stavanger har på tjenesteyting kan vi dra nytte av. I tillegg tror vi Stavanger kan være en drivkraft i forhold til næringsutviklingen på andre områder, sier hun.

Jeg tror vi sender ut helt feil signal til våre nabokommuner Hjelmeland og Forsand.

Helge Steinsvåg

– Hva med frykten for å bli en utkant i storbyen slik flere påpeker?

– Noen er jo litt mer redde enn andre. Jeg er ikke så redd for det. Jeg ser på Stavanger som en kommune som kan styrke Strand, ikke en trussel, sier ordføreren.

– Varaordfører Astrid Norland (KrF) hvorfor støtter dere dette forslaget?

– For oss er førstevalget en storkommune som består av Strand sammen med Hjelmeland og Forsand. dersom vi ikke får løsninger den veien, må vi holde åpent forholdet til Stavanger og se etter eventuelle løsninger der, sier Norland.

Utkantbydel

Helge Steinsvåg

Tidligere ordfører Helge Steinsvåg (Ap) frykter at Strand blir en utkantbydel i storbyen Stavanger.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Vedtaket om å se mot Stavanger som en plan b skjedde ikke uten protester. Tidligere ordfører fra Arbeiderpartiet, Helge Steinsvåg, frykter at Strand blir en utkantbydel til Stavanger.

– Det er et sett av kvaliteter som innbyggerne våre har et nært og godt forhold til. De er knyttet opp til verdier når det gjelder oppvekstvilkår, bo og livskvalitet, og det å kunne eldes i en kommune som Strand. Det verdivalget blir satt på spill dersom en velger å bli en utkantbydel av en storby som Stavanger, sier Steinsvåg.

Han mener Strand sender ut feil signal til nabokommunene.

– Mulig det er noen som ønsker å bruke dette som en prosess for å øke press på Forsand og Hjelmeland. Jeg tror ikke det er veldig lurt. Og jeg må bare få lov til å legge til at det er oppsiktsvekkende at Høyre, KrF og Fremskrittspartiet sier nei til at folket, innbyggerne, skal bli hørt gjennom en folkeavstemning, sier han.

Alf Henning Heggheim

Alf Henning Heggheim (Sp) mener det er oppsiktsvekkende at flertallspartiene ikke ønsker folkeavstemning.

Foto: Rogaland fylkeskommune

I dette får Steinsvåg støtte av Alf Henning Heggheim fra Senterpartiet.

– Kanskje det mest oppsiktsvekkende er at flertallet her ikke ønsker en folkeavstemning i det å gå i retning Stavanger. Vi mener jo at folket bør få si sin mening i forhold til dette, sier Heggheim og legger til:

– Jeg mener det er panikkartet å skulle tilfredsstille en formstyrt hasteprosess fra regjering og storting som ingen er tjent med.