NRK Meny
Normal

Han straffes for å studere deltid

Richard Strøm Stange (32) fra Tysvær mistet jobben som skipselektriker i sommer. Nå blir han nekta dagpenger av NAV. Grunn: Han studerer på deltid.

Arbeidsledig Tysvær

Richard Strøm Stange har solgt bil og motorsykkel for å kunne fortsette på studiene. Han håper å beholde huset, og venter nå på klagesvar fra NAV.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er urettferdig. Jeg begynte på skole fordi jeg ville videreutdanne meg, og har brukt mye tid og penger på studiene, sier Richard Strøm Stange.

I 11 år har han hatt full jobb som skipselektriker i ulike selskap. I sommer kom den dystre beskjeden om at han måtte gå fra jobben i Transocean. De siste to årene har Stange tatt et deltidsstudium i elektro, som om to år vil gjøre ham til elektroingeniør.

– Det er et fleksibelt studium. Nå er jeg halvveis, og har et ønske om å fullføre, sier han.

Straffes for å studere

Strøm Stange venter nå på svarte fra NAV, som er i ferd med å behandle klagesaken hans.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Seks timer i uken

Studiet er et samarbeid mellom Høgskolen Stord/Haugesund og Universitetet i Stavanger, og kalles Y-veien. Det vil si at studiet er spesielt tilrettelagt for personer med fagbrev og som er i arbeid. Studiet utgjør seks timer pr. uke fordelt på to dager, og er ifølge Høgskolen Stord/Haugesund et deltidsstudium på 40 prosent.

Men hos NAV regnes studiet som dagstudie og dermed har han ikke rett på dagpenger.

– Jeg skulle ønske at de kunne revurdere min situasjon, og at de ser at jeg ikke gjør dette for å misbruke systemet, sier han.

Folk som mister jobben, må få beholde dagpenger hvis de videreutdanner seg på deltid. Det mener stortingsrepresentant for Høyre, Arve Kambe. Richard Strøm Stange fra Tysvær er en av mange som har fått avslag fra NAV

SE VIDEO: Richard Strøm Stange får ikke dagpenger fra NAV.

Ønsker endring av regelverket

Både Strøm Stange selv og Høyres Arve Kambe har fått en rekke henvendelser fra oppsagte i samme situasjon.

– Vi er nødt å justere tolkningen av regelverket. De som mister jobben mens de er under opplæring, kan få fullføre opplæringen uten å miste dagpenger, sier leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Arve Kambe fra Høyre.

Samtidig vil Høyre-politikeren jobbe for at regjeringen endrer regelverket.

Arve Kambe

Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Arve Kambe, mener NAV er for rigide i sin tolkning av regelverket.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Har klaget

Men for Richard Strøm Stange haster det. Han har snart brukt opp sparepengene sine, han har solgt motorsykkelen og er i ferd med å selge bilen. Alle lån er fryst, for huset har han lyst til å beholde. Han har klaget på avgjørelsen fra NAV, og fra NAV får han beskjed om at klagen blir behandlet innen 30 uker.

– Jeg har tross alt jobbet fulltidsstilling mens jeg har gått på skole. En skulle tro at dette var en positiv ting, og ikke noe å straffes for.

NAV vil ikke kommentere klagesaken før den er behandlet, men sier at det i det originale vedtaket ikke var rom for å bruke skjønn.

– Han har i søknaden oppgitt at han har undervisning på dagtid og det er bakgrunnen for at han har fått avslag. Langvarig utdanning på dagtid kan det ikke gis unntak for. Det er altså ikke rom for å bruke skjønn, skriver Camilla Toll, avdelingsdirektør NAV Forvaltning Østfold, i en e-post til NRK.