Støtter lokale filmprosjekter

Filmkraft Rogaland, som jobber for å fremme det lokale filmmiljøet i fylket, har vært i hardt vær og fått mye kritikk det siste halve året. I dag delte de ut midler til rogalandsprosjekter.

Jarle Bjerknes i Filmkraft

Jarle Bjerknes innledet i dag første runde med tildeling av støtte til det lokale filmmiljøet.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Jarle Bjerknes, fersk og litt spent daglig leder i Filmkraft Rogaland ønsket filmfolk og media velkommen til den første av to runder med tildeling av støtte til det lokale filmmiljøet i dag. Det siste halvåret har det stormet rundt både ansatte og styret i selskapet som skal arbeide for å fremme filmbransjen i Rogaland.

Beskyldninger

Beskyldninger haglet en periode om trusler, skjulte prosesser, ufint spill og påstander om at for mye filmkraftpenger gikk til produksjonsmiljøer i Oslo. Ikke så rart at skuldrene var litt høye hos Jarle Bjerknes.

– Jeg har ikke vært nervøs fordi vi har hatt en god prosess. Vi har ikke vært enige om alt, men vi har landet konsensuns på alle prosjektene som skal få tildeling. Men med tanke på den runden som har vært i media så er det ikke rart om vi går inn med litt høyere skuldre enn vanlig, vi vet aldri hva som lusker rundt neste hjørne, sier Bjerknes.

Kritiske stemmer

En måte ny dalig- og kunstnerisk ledelse av Filmkraft Rogaland markerte seg på i dag var å ekskludere søkere som ønsket støtte til produksjoner der flere filmselskap samaarbeider om en produksjon og hovedprodusenten ikke holder til i Rogaland. Det gikk blant annet hardt utover Piraya film som protesterte allerede under pressekonferansen i dag.

– Jeg skjønte det ville komme fordi jeg skjønner at det er kontroversielt. Piraya film er en kritisk stemme mot filmkraft og vår tidligere praksis, og dette påvirker dem. Men, i en hverdag der ikke midlene holder til alle prosjekt, må vi sette streken et sted. Vi kunne valgt å skjule det, men vi har holdt det åpent, sier Bjerknes.

Fornøyd mann

En som absolutt var fornøyd med dagens tildeling var Tommy Aase i TVP mediasenter som søkte om og fikk 300-tusen til sin dokumentar om og med TV2-reporteren Torgeir Foss som falt og brakk nakken.

Aase mener også prioritereingen av de drøyt 3 millionene som ble delt ut i dag, viser en ny linje fra Filmkraft Rogaland.

Mer seriøs bransje

– Jeg er veldig overrasket, dette er en ny stil enn det vi har erfart før. Jeg har søkt større beløp før, men da har jeg gjerne fått 30- 50 000 når jeg har søkt om 2- 300 000. Det er selvfølgelig hyggelig, men ikke nok, sier Aase.

Han mener at det fremstiller bransjen mer seriøst, og at det er godt at Filmkraft har valgt å ta grep.

– Flere har fått summen de har søkt om nå enn før. Kanskje har de støttet flere prosjekter før, men de som får støtte nå er i alle fall høyst reelle og gjennomførbare prosjekter, sier Aase.