Hopp til innhold

– Fosterforeldre kan gjøre en forskjell

Over 500 barn under 15 år har hittil i år kommet alene til Norge for å søke opphold. Tallet blir trolig doblet innen utgangen av året. Det fører til stort behov for fosterforeldre.

Flyktninger skaper økt behov for fosterhjem

Mohammad Baqer Zahedi kom fra Iran til Norge som femtenåring for tre år siden. Rebekka Stangeland Bjørkli er nå fostermoren hans.

– I begynnelsen var det vanskelig, veldig vanskelig. Alt var annerledes enn det jeg var vant til. Folk snakket et annet språk, oppførte seg på en annen måte. Jeg brukte ganske lang tid på å finne min plass i det norske samfunnet.

Les også: Nær 500 mindreårige venter på et hjem

Mohammad Baqer Zahedi kom fra Iran til Norge som femtenåring for tre år siden. Nå går han på Sola videregående skole

.

Mohammad Baqer Zahedi

Mohammad Baqer Zahedi går nå siste skoleår på Sola videregående skole.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Jeg savner familien min, og da trenger jeg en eller annen som er rundt meg som jeg kan snakke med, sier han.

Uvant

Etter å ha bodd i et botiltak på Madla, flyttet Zahedi til fosterfamilie på Kverneland.

Les også: Kommunene vil ikke ha de yngste flyktningene

– Jeg har lært en god del ting, men jeg har mange ting å lære enda. Jeg er heldig fordi jeg bor hos Rebekka og de.

Først var det uvant å flytte inn i et nytt hjem.

– Det var mange nye folk. Det tok litt tid. Jeg brukte en del tid for å bli kjent med min familie, først og fremst, og så var det slektningene. Du må liksom lære å ta hensyn til andre som bor sammen med deg, sier Baqer Zahedi.

Nå er han snart ferdig med videregående. Han ønsker på studere ved et universitet og få seg en god jobb og en trygg fremtid.

Rebekka Stangeland Bjørkli

Rebekka Stangeland Bjørkli jobbet på boligtiltaket der Zahedi bodde. Nå er hun fostermoren hans.

Foto: Anders Fehn / NRK

Ønsket å hjelpe

– Jeg kjente jo Baqer fra før av. Jeg jobbet på det botiltaket der han bodde. Jeg ble veldig glad i ham og hadde et ønske om å kunne hjelpe ham mer.

Rebekka Stangeland Bjørkli ble fostermor. Hun mener fosterforeldre er det beste alternativet for dem som er under 15 år gamle.

Les også: Erna Solberg: – Asyltilstrømningen kan koste 40-50 milliarder kroner

Les også: Utgiftene til barnevern øker voldsomt

– Vi har mye å tilføre dem med kultur, språk og nettverk. Jeg tenker at alle har et ansvar for å hjelpe når vi står oppe i en sånn krise som vi gjør, sier hun.

Stangeland Bjørkli mener fosterforeldre kan gjøre en stor forskjell.

– Du får være med å forme og utvikle ungdommer. det å bistå disse barna med en varm og omsorgsfull familie med trygge rammer, er det viktigste vi kan gi dem, sier hun.

Store utfordringer

– Den store tilstrømmingen gir oss veldig store utfordringer. Allerede i utgangspunktet har vi sittet med mellom 50 og 90 barn og unge som vi arbeider med å finne fosterhjem til. Så kommer denne gruppen som har økt så dramatisk som den har, bare de siste månedene.

Det sier Kjetil Aas fra Buf-etat i Stavanger. I Sør- Rogaland er det bare Stavanger som har sagt ja til å ta mot enslige mindreårige.

– Vi vil gjerne vil ha kontakt med dem som er interesserte, som er litt nysgjerrige, og oppfordre dem til å være med oss på en vei videre, sier Aas.