Storinnrykk av arbeidsledige

Arbeidsledige i Rogaland fyller opp treningssentrene på formiddagstid. Der møter de andre oljeledige – unngår sofaen – og kommer i knallform.

Arbeidsledige i Rogaland fyller opp treningsentrene på formiddagstid. Der møter de andre oljeledige - unngår sofaen - og kommer i knallform.

DEN NYE HVERDAGEN: For Anette Løgevik og Marianne Bru har trening erstattet arbeid på formiddagene.

Marianne Bru har fått nye rutiner i hverdagen. Da hun mista jobben i olja i fjor, bestemte hun seg for å starte å trene daglig.

– Jeg skulle aldri i mitt liv sette fot i et treningssenter, men så var jeg med på én time. Jeg fikk så «gangsperr» etterpå at jeg ikke kom meg opp trappene på Tau-ferja. Men jeg fortsatte, sier hun.

– Ellers hadde jeg bare sittet hjemme, drukket kaffe og vært lei meg – tenkt på alle jobbene jeg søkte på, men ikke fikk, sier hun.

Marianne Bru

TOK TAK: Marianne Bru har lagt ned så mye trening etter at hun mista jobben at formen er den beste hun har vært i på 30 år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Merker trenden

Og nå er det mange arbeidsledige som bruker formiddagene på treningssenter. På Arena i Stavanger merker de godt trenden.

– Vi synes det er trist at så mange går arbeidsledige, men det er jo positivt at så mange velger å komme hit og bruke dagene på å trene, sier Tone Eide, daglig leder ved Arena.

Tone Eide

MER Å GJØRE: Arbeidsledige flokker til treningssentrene på dagtid. Det sier Tone Eide, daglig leder ved Arena treningssenter i Stavanger.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Plutselig kom det mange nye folk på formiddagene?

– Vi merka det fort. Det ble mer og mer folk på dagtid, og vi som var på jobb fikk det travlere og travlere. Vi skjønte ikke sammenhengen til å begynne med, sier Eide.

– Da vi begynte å snakke med folk, skjønte vi at det var de arbeidsledige som hadde inntatt senteret.

– Nå blir det mange topptrente som kommer tilbake til arbeidslivet etter hvert?

– Ja, det tror jeg!

Arbeidsledige sliter med selvtilliten

Anette Løgevik er arbeidsledig oljeingeniør – og synes det er godt å treffe andre i samme situasjon på treningssenteret.

Anette Løgevik

ARBEIDSLEDIG: Tone Eide fyller på med selvtillit og sosial omgang på Arena treningssenter.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det hjelper på selvtilliten. Du føler deg så velkommen. Jeg har fått noe å stå opp til, noen å gjøre. Du ser at det er markedet som svikter; det er ikke bare deg, sier Løgevik.

Det sosiale får en viktig posisjon på treningssenteret, mener Løgevik.

– Det er mange som sliter med det samme. Det er dessverre ikke mye å søke på, og det er godt å samles. Foreløpig ser det ut som vi bare blir flere og flere her på senteret.

Beste form på årevis

En stor bonus ved å være arbeidsledig, er muligheten til å komme seg i bedre form. Etter et halvt år med formiddagsøkter, har Marianne Bru funnet treningsflyten.

– Her kommer du, tar ei økt og snakker med folk. Jeg blir lykkelig resten av dagen av å trene, sier hun.

Faktisk er hun, ifølge seg selv, kommet i bedre form enn hun har vært på nærmere 30 år.

– Jeg skal i hvert fall ikke bli som noen russisk vektløfterdame! Men jeg skal bli strammere.