NRK Meny
Normal

Hjerte av Bryne i et kjøpesenter?

Spørsmålet om Storgata på Bryne har blitt en spøkelsesgate, skaper debatt i jærbyen. En undersøkelse viser at gågaten har lav oppslutning hos de unge.

M44 bryne

Noen mener at hjerte av Bryne har flyttet fra Storgata, og inn i kjøpesenteret M44.

Foto: Magnar Larsen

En markedsundersøkelse fra kjøpesenteret M44 viser at ingen mellom 15 og 35 handler i byens gågate eller Torgsenteret. Denne aldersgruppen foretrekker heller shopping på kjøpesentre, deriblant M44 som ligger et steinkast fra gaten.

– Storgata er mer en gate du går gjennom. Du tar toget til Bryne, så går du gjennom gågata for å komme til M44, sier Ørjan Stangeland.

Ikke travelt

FV44 Bryne

De unge foretrekker M44.

Foto: Magnar Larsen

Han jobber i butikken Kick Skate Shop som holder til i Storgata. En butikk som i utgangspunktet skal appellere til de unge. Likevel forteller han at det er ytterst sjeldent at det er travelt i butikken.

– Det kan være at det ikke er nok aktuelle butikker, undrer han seg.

– Er det riktig å omtale Storgata som en spøkelsesgate?

– Ja, det vil jeg si.

Stangeland innrømmer selv at han aldri pleier å benytte seg av Storgata.

Enig eller uenig?

Næringssjef i Time kommune, Ingrid Roth, vil ikke gå med på å kalle Storgata for en spøkelsesgate.

– Det er masse liv i Bryne. Helt fra M44 og opp til torget, sier Roth.

Likevel erkjenner hun at det ikke akkurat kryr av liv i gågaten.

– Jeg vet ikke om det er rett å si at det er masse liv i Storgata, men det er handel. Og det er grei omsetning, forteller hun.

Næringssjefen mener muligheten for et livlig Bryne sentrum absolutt er tilstede, og nevner flere spennende prosjekt som er på gang. Hun håper flere butikker ser disse mulighetene.

– Det er jo ganske mange gode og fine bygg i sentrum som butikker kan flytte inn i og drive med sin aktivitet. På Torgsenteret er det jo et kjempepotensiale for butikker og etablere seg. Men de som vil drive butikk må jo komme på det selv. Kommunen kan ikke dra butikker inn, sier Roth.

Vil ha alt samlet

Storgaten og Torget er ment å være hjerte av Bryne. Men helt siden M44 kom til byen, har butikkene flyttet seg fra Storgata og Torgsenteret, og inn på kjøpesenteret som ligger like ved riksveg 44.

Kaibakken i Kristiansund

Sentrumskjernen er i ferd med og tømmes for folk. De trekker til kjøpesenteret. Illustrasjonsfoto.

– På lørdager er det mest liv på M44. Der er jo alt samla. Du finner det du trenger der og da ser jeg ikke vits i å gå i Storgata, sier Trine Vold som velger kjøpesenteret når hun skal handle.

Hun mener Torgsenteret, Motehuset Bryne Torg, like gjerne kunne vært fjernet.

– Der er det jo ingen butikker igjen. De kunne like gjerne flyttet alt ned til M44.

Håp for noen

Foreløpig er det nisjebutikkene som holder liv i Storgata.

– Det er nesten ingen grunn til at folk reiser her. Det ser jo ut som det er mer spesialbutikkene som klarer seg. Nisjebutikker som ikke har tenkt å ta opp kampen med kjøpesenteret, får hjulene til å gå rundt, forteller Nordbø.

– Hjertet av Bryne har jo blitt flyttet bort til M44, sier Ann Beathe Nordbø som er tatovør i tatoveringssjappa «Jolly Rogers».

Gir ikke opp sentrumskjernen

Tjemslandsbygget skal være ferdig til jul. Da skal de ut av Torgsenteret , og motehuset Bryne torg får enda et tomt lokale. Prosjektleder i Scale eiendom, Jone Salte, har likevel ikke gitt opp kjøpesenteret og vil nå tilby lokaler til butikker som trenger store arealflater.

– Alle som går forbi, ser jo at det er mange tomme lokaler. Men behovene i Bryne er voksende, og vi er helt trygge på at Bryne torgsenter kommer igjen. Så her er det bare til å stå på og jobbe til å få inn flere butikker, sier Salte.

Har Storgata i Bryne blitt en spøkelsesgate?