NRK Meny
Normal

Storebrand kjøper Skagen for 1,6 milliarder

Forsikringsselskapet Storebrand kjøper fondsforvalteren Skagen og styrker dermed sin posisjon i et voksende sparemarked.

Skagen

HOVEDKVARTER: Skagenfondene er solgt for 1,6 milliarder kroner til Storebrand.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Hovedeierne i Skagen, Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen og Åge Westbø har solgt sine eierandeler til Storebrand. I børsmeldingen kommer det frem at Storebrand betaler 1,6 milliarder kroner for selskapet.

– Salget er fremtidsrettet og industrielt riktig, gitt utviklingen innen pensjon og kapitalforvaltning. Storebrand blir en sterk og god eier som kan utvikle Skagen videre i tråd med kundenes interesser, sier Stensrud, Veen og Westbø i en felles uttalelse.

Aksjeholderne i Skagen får 75 prosent av betalingen i nyutstedte aksjer i Storebrand ASA og 25 prosentene i kontanter.

Kristoffer Stensrud

Kristoffer Stensrud er en av gründerne bak Skagen-suksessen. Nå selger de selskapet for 1,6 milliarder kroner til Storebrand.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ansatte mister jobben

Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand ASA mener oppkjøpet gir kundene et bedre sparetilbud. Skagen har 140.000 kunder.

– Dette er et offensivt grep for økt vekst innen sparing og pensjon, som i økene grad blir til ett marked fremover, sier Grefstad.

I henhold til kjøpsavtalen som er inngått vil Storebrand kjøpe samtlige A-aksjer og 10.000 B-aksjer i Skagen, tilsvarende 90,95 prosent av aksjekapitalen og 99,9 prosent av stemmene i Skagen, ifølge Dagens Næringsliv.

Ifølge Dagens Næringsliv betaler Storebrand 1,6 milliarder kroner.

Konsernsjef i Storebrand ASA, Odd Arild Grefstad betaler 1,6 milliarder kroner for Skagenfondene.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Sammen kan vi satse enda sterkere i det institusjonelle markedet, også internasjonalt, sier administrerende direktør Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag opplyser Storebrand at Skagen vil bli færre ansatte etter hvert. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som må forlate jobbene sine eller hvor lang tid nedskjæringene vil ta.

Vokser seg store

Markedsandelen til Storebrand innen privat fondssparing går fra fire til 17 prosent etter oppkjøpet. Dermed vokser forsikringsselskapet seg til å bli en av de største på privat fondssparing.

– Det er helt tydelig at de sikter seg inn på markedet der kundene skal begynne å styre både aksjeandelen i egen pensjonssparing, altså tjenestepensjonen. Og den sparingen man selv foretar som privatperson, for å sikre seg litt ekstra mot pensjonsdagene, sier NRKs økonomi-reporter Hallvard Norum.

Hovedkontoret til Skagen blir værende i Stavanger. Det var her fondsforvalteren, med kjente fond som Skagen Kon-Tiki og Skagen Global, startet i 1993.

– Historien til Skagen er ganske interessant. Det var tre karer som startet med 20 millioner kroner og kun skulle forvalte pengene til familie og kjente.

Hallvard Norum

NRKs økonomi-reporter Hallvard Norum

– De kom fra finansbransjen, og hadde en teori om de skulle gjøre det bedre enn markedet, legger Norum til.

Skagen vokste i rekordfart. Fra én milliard til 10 milliarder. I toppåret 2013 forvaltet fondsforvalteren rundt 130 milliarder.

– De vokste utrolig fort. De slo nesten alt og alle, og det ble snakket om at de var blant verdens beste forvaltere, forteller økonomi-reporteren.

De siste årene har derimot selskapet mistet mye av forvaltningskapitalen. Flere av flaggskipene i selskapet har levert dårligere resultater enn indeks.

– Selv om Skagen klarte dette i mange år, så møtte de også ganske mye motvind til slutt. De har satt i gang tiltak for å snu skuten, og det er tegn til at de den senere tiden har tatt inn mye av det tapte.