NRK Meny
Normal

Forbereder seg på flom

Rogaland forbereder seg på masse nedbør - og flom det neste døgnet!

Flom i vindafjord

Vindafjord kommune setter inn ekstra beredskap på kveld og nattestid i forbindelse med flomvarselet fra NVE (Norges Vassdrags- og energidirektorat).

De siste fem årene har flom ført til store ødeleggelser, både i Sandeid og i Skjold. Nå er disse områdene flomsikret for nærmere 20 millioner kroner, men teknisk sjef Tor Gunnar Skaar sier det finnes flere kritiske steder som må sjekkes i kommunen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_11_19_17_15_17_782.jpg

Skummelt

- Vi har mange småbekker, mye bratt terreng og store nedslagssfelter. Det som kan være skummelt er om det skjer noe oppe i liene slik at bekkene kommer ned andre steder enn normalt. Det har vi sett litt av tidligere, sier Skaar.

Ber om hjelp

Skaar ber alle sjekke eiendommene sine nøye i forbindlese med flomvarselet.

- Vi ber om at folk er oppmerksomme, sjekker nøye og hjelper oss med å holde eing rent.

Det ventes store nedbørmengder fra torsdag 19. november til lørdag 21. november; i fjellet som snø. Hovedtyngden av nedbøren ventes torsdag kveld og fredag, og i midtre strøk av Vestlandet fra Nord-Rogaland til Stad. Dette vil gi raskt økende vannføring, melder NVE.

Usikkert

Vannføringen ventes å nå sitt høyeste nivå fredag eller lørdag i små vassdrag; mens det i litt større vassdrag ventes at vannføringen når sitt høyeste nivå lørdag eller søndag. Det er noe usikkerhet knyttet til hvor store nedbørmengder som kommer, men med dagens nedbørprognoser ventes det mellom 5- og 10-årsflom i enkelte vassdrag.