Hopp til innhold

- Stor symbolverdi, men ikke mye mer

Å få tittelen europeisk kulturhovedstad i 2008 hadde stor symbolverdi for Liverpool, og vil bli godt å ha i byens skrytealbum - men det vil ikke angå folk flest.

Larry Neild

Larry Neild er spaltist i Liverpool Daily Post

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Det hevder en av byens mest profilerte avis-spaltister, Larry Neild.

Byens ansiktsløfting hadde kommet uansett, sier han, men folk på gata har store forventninger.

Stolte i Liverpool

Folk på gata i Liverpool er stolte. Det som en gang var "pity city"; den stakkarslige byen med gateopptøyer og skyhøy arbeidsledighet, har gjennomgått en gigantisk ansiktsløfting. Albert Dock er renovert, byen får ny fotballstadion, nytt museum, ny konsertarena og kongressenter, ny cruisebåtterminal og Europas største handels- og fritidssenter. For mens Stavanger - den andre kulturhovedstaden i 2008 - er velfødd på oljerikdom, står Liverpool midt i sin framgangtid, og kulturprosjektet får sin del av æren for de gode tidene.

"The big dig"

Liverpudlianerne forbinder kulturåret med det store byggeprosjektet "the big dig", som gir flere arbeidsplasser, større rikdom og økt turisme - hvis det blir ferdig. Men spaltisten i lokalavisen Liverpool Daily Post, Larry Nield, som har fulgt byens utvikling i mange år, mener det er feil å gi kulturhovedstaden æren for Liverpools framgang.

- Gjenoppbyggingen av Liverpool hadde skjedd uansett, uavhengig av om byen hadde fått statusen som kulturhovedstad av EU, sier Larry Neild.

I Stavanger tror mange feilaktig at nytt konserthus og nytt torg har med kulturåret og EU-penger å gjøre, og tendensen er den samme i Liverpool.

Liverpool Culture Company, LCC, har røvet til seg æren for mange byggverk,sier Nield, og ramser opp flere eksempler.

Skjelver i buksene

Folkene i LCC skjelver i buksene når NRK nevner navnet Larry Neild, men den skarpe pennen har et mildt vesen og et hjerte som banker for kulturbyen. Vi spaserer gjennom en park for å lufte Larrys hund Firdie.

Larry Neild

Larry Neild lufter hunden i en av Liverpools parker

Foto: Anett Johansen Espeland

- Jeg føler at det spektakulære programmet vil bli en stor suksess for byen som sådan. Men det som bekymrer meg mest er hva som vil skje etter 31. desember 2008. Jeg savner et permanent kunst- eller arkitekturprosjekt som kan bli stående i Liverpool, som en påminnelse om 2008. Men noe slikt får vi ikke. Nield er også redd for at kulturprosjektene ikke vil nå ut til de fattige i bydelene.

- Som by vil dette uten tvil hjelpe oss, men for folk flest, snaut 500.000 mennesker? Jeg vet sannelig ikke. Vi har høy arbeidsledighet. De fattige vil spørre seg hva kulturen betyr for dem når de ikke har råd til det mest nødvendige.

- Vi er lidenskapelige

Men byrådsleder i Liverpool, Warren Bradley, mener kulturprosjektet skal være for alle.

- Vi skal ha alt fra høyverdig kunst til grasrotfotball. Kulturen i Liverpool når ut til alle mennesker. Vi vil sørge for at de som besøker oss føler hvorfor vi er blitt kulturhovedstad, at vi er et lidenskapelig folk som elsker byen sin.

- Vi er lidenskapelige, sier mannen som styrer byregjeringen i Liverpool, og legger til at statusen som kulturhovedstad har vært en stor hjelp for byen.

- Vi ville ha gått videre med stort lederskap. Kulturhovedstaden har vært en hjelp på veien.

Men Larry Nield, som hevder at alle hans spådommer om kulturhovedstaden har slått til så langt, kommer med en mindre optimistisk framtidsvisjon:

- Når skrytealbumet for 2008 skal lages av LCC på slutten av året vil det se imponerende ut, men hvis du spør folk hva de virkelig følte, vil du nok få en annen historie. Når det er sagt, vi gjør det beste ut av det, og jeg håper det går bra, sier Larry Nield.