Hopp til innhold

Når flukten er over, sitter traumene fast

Kun ett senter i Norge har spesialkompetanse på flyktninger som sliter psykisk. For lite, mener ansatte i psykiatrien.

Flyktninger i gummibåt

DRAMATISK FLUKT: Det har vært en voldsom økning i antall båtflyktninger som krysser Middelhavet. Noen av dem kommer til Norge etterpå.

Foto: STRINGER/TURKEY / REUTERS

– Flere har sett noen de kjenner bli drept, eller levd i frykt for å selv bli drept. Det er vanskelig å bearbeide, sier psykiater Jone Schanche Olsen.

Jone Schanche Olsen

TRAVELT: Jone Schanche Olsen sier det har vært mye å gjøre siden senteret ble etablert.

Foto: Mari Friestad / NRK

Han er leder for Transkulturelt senter i Stavanger, som åpnet i fjor høst. Det er landets eneste senter som spesialiserer seg på å hjelpe traumatiserte asylsøkere og flyktninger.

– Sidan starten har vi tatt imot mer enn 100 pasienter. Pågangen har vært større enn vi trodde på forhånd, sier han.

Mener spesialoppfølging er nødvendig

Senteret har blant annet tatt imot flere som har vært gjennom en dramatisk flukt på sin vei til Europa. FN regner med at rundt 60.000 så langt i år har forsøkt å krysse Middelhavet, og mer enn 1800 av dem har mistet livet.

Jæren DPS

NYTTIG: Frode Nordanger og Inger Aareskjold Salte mener det er behov for spesial-senter for psykisk syke flyktninger.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Vi ser hva det gjør med en person å overleve en slik tur, der mange dør. Det har ofte store konsekvenser psykisk, sier Olsen.

Helsevesenet har fått kritikk for sin oppfølging av psykisk syke flyktninger og asylsøkere. Flere i helsesektoren ser behovet for bedre oppfølging. Ved Jæren distriktspsykiatriske Senter har de hatt god nytte av det transkulturelle senteret.

– Vi ser ofte at vår kompetanse ikke strekker til for disse pasientene. Det er store kulturelle forskjeller, som handler mye om ulik forståelse på sykdom, sier enhetsleder Inger Aareskjold Salte.

Vil at resten av landet følger etter

Hun mener derfor at det er nødvendig med et slikt tilbud over hele landet.

– Det er jeg helt sikker på. Det er umulig for alle sykehus og psykiatriske institusjoner å ha den kompetansen som trengs, sier Salte.

Et eget spesialsenter har likevel sin pris. Seks millioner kroner er satt av til prøveprosjektet, men leder Jone Schanche Olsen mener det er verdt det i det lange løp.

– Dette kan gjøre at flyktninger på sikt kan få et godt liv, og gjøre nytte for seg i samfunnet, fremfor å leve på sosialhjelp. Derfor er det en god investering, sier han.