Hopp til innhold

– Tilbudet vil forsvinne om de yngre ikke melder seg

Frivilligsentralene i Stavanger har mangel på folk som kan hjelpe gamle og ensomme. De frykter at tilbudet dør ut dersom ikke flere engasjerer seg.

Hjelpende hånd

Frivillighetssentralen mener at manglende engasjement blant de yngre kan få konsekvenser for tilbudet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Situasjonen i dag er at de frivillige blir eldre, uten at yngre generasjoner engasjerer seg.

Ifølge daglig leder for Storhaug frivillighetssentral, Sigrid Bækholt, trengs det flere frivillige for å hjelpe de som trenger det.

– Noen ganger sender jeg avgårde frivillige som er i 80-årene for å hjelpe mennesker som er yngre enn dem selv. Det er ingen tvil om at vi kunne trengt noen unge og friske, sier Bækholt.

– Tjenestene kan forsvinne

Bækholt mener det er mange typer frivillighetsarbeid som det er lett å få folk med på. Utfordringen er å finne de som kan følge opp én og én.

– Dette er noe som ligger dypt forankret i eldre generasjoner, men det er ikke så naturlig blant de unge. Derfor er dette tjenester som vil forsvinne dersom ikke flere yngre melder seg, sier hun.

De tre frivilligsentralene i Stavanger drives av kommunen. Per Haarr er direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune, og han tror endringer i samfunnet er grunnen til den utviklingen vi ser i dag.

– Mye av forklaringen ligger nok i at folk nå har penger til å klare seg selv. Dette gjør også at en ikke er så avhengige av å gjøre ting sammen.

– Samfunnet går i stå uten frivillige

Eldbjørg Løvås har vært aktiv i Storhaug frivilligsentral i 20 år, og merker godt at de har behov for flere.

– Frivillighetsarbeidet i Norge er så viktig at vi går i stå uten det. Det er godt å være hjelpsom. Folk bør prøve det, og kjenne hvilken glede det gir å hjelpe andre, sier hun.