NRK Meny
Normal

Stoppes fordi de eier sitt eget bygg

Planene om en ungdomsskole ble for vanskelige å gjennomføre for Haugesund toppidrettsgymnas.

Haugesund Toppidrettsgymnas HTG

FORELØPIG KUN GYMNAS: I flere år har Haugesund Toppidrettsgymnas prøvd å få istand planer om en idrettsungdomsskole. Planene er nå lagt på is, sier toppidrettssjef Leif Sævereid.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Haugesund Toppidrettsgymnas (HTG) har i flere år sysla med tanken om å lage en toppidrettsungdomsskole. De planene må de foreløpig se langt etter.

Det hele handler om at de eier sitt eget skolebygg, forklarer toppidrettssjef Leif Sævereid.

– Hvis vi hadde leid ut et bygg med treningsfasiliteter til ungdomsskolen, hadde vi mistet momskompensasjonen på det bygget vi allerede har bygga. I tillegg har vi ikke lov til å være utleiere - vi har bare lov til å drive med undervisning, sier Sævereid.

– Sammenlagt kunne dette risikert at vi havna i økonomiske problemer.

Ville starte høsten 2016

I mange år har diskusjonen pågått rundt en ny toppidrettsskole for ungdomstrinnet. Målet var at den nye skolen skulle starte opp høsten 2016.

Den nye friskoleloven setter en effektiv stopper for disse planene. Loven fastslår at ungdomsskolen må være et eget rettsobjekt, og det ville fått store konsekvenser for HTG. Blant annet betyr dette at lærerne på gymnaset ikke kunne undervist på den tiltenkte ungdomsskolen.

– Vi så for oss at vi skulle kunne ha en videregående- og en ungdomsskole som én enhet, med samme personale og fasiliteter. Det får vi ikke lov til. Den nye loven sier at skolene må ha to driftsenheter, sier Sævereid.

– Hva synes du om dette?

– Jeg føler at noen stikker kjeppene i hjulene på oss.

Ulempe å eie eget bygg

Samtidig som HTG må droppe sin kombinerte videregående- og ungdomsskole finnes det lignende planer andre steder i landet.

Forskjellen er at de andre skolene leier arealene sine, og dette gjør ting enklere når ulike skoler skal kombineres, sier Sævereid.

– Det kan se ut som det faktisk ikke er så lurt å eie egne lokaler. Det synes jeg blir selvmotsigende. Vi har gjort en kjempejobb med å få på plass planene. For meg blir lovverket derfor helt feil.

Vil hjelpe HTG

Stortingsrepresentant Arve Kambe (H) har tidligere engasjert seg på toppidrettsskolens vegne. Han mener toppidrettsgymnaset bør være løsningsorienterte, og likevel søke departementet om å få opprette en egen ungdomsskole innen søknadsfristen 1.februar.

– Vi må prøve å finne en løsning på dette. Min anbefaling er at HTG søker innen fristen, men at de i søknaden presiserer utfordringer som de ønsker å få avklart av departmentet. Jeg vil ta initiativ til et møte med HTG så snart jeg får muligheten til det, sier Kambe til NRK.

Arve Kambe (H)

STØTTER HTG: Stortingsrepresentant Arve Kambe (H) oppfordrer HTG til å søke om å få oppretta idrettsungdomsskole.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix