NRK Meny
Normal

Slik skal UP stoppe fartsbøller på motorsykkel

Utrykningspolitiet skal stanse flere av råkjørerne på motorsykkel. Derfor har UP nå fått en egen MC-fører som skal forhindre store ulykker og nye dødsfall på veiene.

Utrykningspolitiet på sin nye utrykningsmotorsykkel

UP vil stoppe verstingene på veien ved å kjøre samme type kjøretøy. En egen motorsyklist skal bidra til at antall dødsulykker går ned.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Velger sjåfører en adferd som er hinsides det som er lov i så er det min jobb å gripe inn, sier UP-betjent Kjetil Fuhr.

Han prøvesitter Utrykningspolitiets nye verktøy i jakt på fartsbøllene, en splitter ny motorsykkel. For det er ingen hemmelighet at det finnes mange som kjører fort på motorsykkel, og verstingene skal nå tas håper Fuhr.

Øystein Krogstad

UP-sjef i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, holder seg foreløpig i bilen. men han har stort tro på motorsykkelen som skal kunne jakte de som kjører aller fortest.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Nesten 100 omkomne på fem år

– Jeg frykter ingenting, men jeg vet jo at jeg sannsynligvis vil få oppleve folk som kjører styggfort, folk som ikke vil bli stoppet og som stikker. Folk som kjører uten kjennemerke, falske skilter, med dårlig sikkerhetsutstyr, i det hele tatt folk som har en helt annen risikovillighet enn andre trafikanter.

Og uten noe karosseri som kan ta støyten er det ikke overraskende at mange motorsyklister blir hardt skadd i trafikken. De siste fem årene har nesten 100 motorsyklister dødd i trafikken, og langt flere har blitt hardt skadet.

I hele motorsykkelsesongen skal derfor UP-betjenten kjøre motorsykkel og oppsøke MC-miljøet for å få færre ulykker på veiene. UP-sjef i Rogaland og Agder, Øystein Krogstad, har stor tro på den nye satsinga.

– Det spesielle er jo at vi nå har et verktøy som gjør at vi kan forflytte oss raskere og mer hendig i trafikken for å kunne plukke ut noen flere verstinger som ikke burde være på veien med oss andre, sier Krogstad.

UP-motorsykkelen skal stoppe fartsbøller

Det går foreløpig rolig for seg i Sandnes gater, men UP-betjenten er klar for å legge seg på hjul om det må til.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Vil skremme verstingene

Han vil ha vekk den lille prosenten som ødelegger for resten på veiene.

– Vi vet om en del som kjører i meget høy hastighet, både med og uten skilter. Så får vi se om vi kan luke de ut, eller om vi kan skremme de såpass at vi slipper alvorlige ulykker i sommer, sier Krogstad.

Og UP-betjent Fuhr er klar for å kjøre fort hvis det bety at det blir færre ulykker. Han håper spesielt den utsatte gruppen på unge menn mellom 18 og 25 år tenker seg om en ekstra gang før de gasser på.

– Den verste gruppen å møte er den unge mannen mellom 18 og 25, dessverre. Det er da man er mest udødelig i eget hode, man har ikke så mange tanker rundt egen sikkerhet, og av og til manglende kjøreferdigheter, sier Fuhr.

Så gjenstår det å se om politi på to hjul får ned dødstallene i trafikken denne sommeren.

Utrykningspolitiet (UP) på E39 i Gjesdal

UP skal også drive vanlige kontroller som alltid. Her fra E39 ved Gjesdal.

Foto: Erik Waage/NRK