NRK Meny
Normal

– Ser ikke poenget med å skyte folk som ligger nede

– Ikke mediene som skal være dommere. Det mente Venstres Per A. Thorbjørnsen under debatt om karakterdrap i media torsdag kveld.

Debatt om karakterdrap

Advokat Inger Marie Sunde mente mediene gikk alt for langt i dekningen av Solum Larsen-saken. Sjefredaktør i Rogalands Avis, Bjørn Sæbø, til høyre.

Foto: Axelia Larsen / NRK

I kjølvannet av sakene om Trond Birkedal og Helge Solum Larsen, inviterte Stavanger Journalistlag til debatt i Stavanger om mediene gikk for langt i dekningene av de to sakene.

Solum Larsens forsvarer, Inger Marie Sunde, har tidligere ment at mediene drev med personforfølgelse av en svært syk mann .

Dette poengterte hun på Martinique, hvor debatten ble avholdt.

– Jeg ser ikke poenget med å skyte folk som ligger nede. Det som er spesielt ille i saken med min klient, er alt som har blitt gravd opp fra historien hans, men som overhodet ikke har noe med saken å gjøre.

Sjefredaktør i Rogalands Avis, Bjørn Sæbø, var enig i dette.

– Jeg ser ikke poenget med å grave opp at han røykte hasj. Men jeg kan bare svare på vegne av min avis, sa han.

Fokus på åpenhet

Arvid Sjødin, Birkedals forsvarer, har tidligere tatt til ordet for åpenhet når disse type saker kommer frem.

– Jeg mener at det ikke er rart mediene spekulerer dersom de opplever hemmeliggjøring. Derfor mener jeg det er viktig å være åpen,

Det reagerte Sunde på.

– Jeg mener det ikke er riktig å drive den form for dekning når min klient ligger på sykehuset, knapt uten mulighet å forsvare seg.

Trond Birkedal skulle også være med i debatten, men trakk seg etter at påtalemyndigheten valgte å anke dommen hans på tirsdag.

– Det er et viktig tema som ble diskutert, sa Birkedal til NRK etter debatten, men han ville ikke kommentere om mediene gikk for langt i dekningen av ham.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Debatt Karakterdrap 2

Politiker Per A. Thorbjørsen, statsviter Svein Tuastad og advokat Arvid Sjødin vektla åpenhet.

Foto: Axelia Larsen / NRK

– Ikke mediene som skal dømme folk

Av mange ble Venstre-politikeren Per A. Thorbjørnsen rost for sin åpenhet overfor pressen i perioden etter det ble klart at partikollegaen hans var siktet for voldtekt. Derfor ble han spurt om han hadde vært for åpen i saken.

– Men trenger journalistene skrive alt jeg sier?, spurte Thorbjørnsen tilbake.

– Det er ikke medienes oppgave å dømme folk, det skal rettsvesenet gjøre, sa han senere i debatten som ble fulgt av et stappfullt lokale.