Hopp til innhold

Forstørrer Lærdal-lekene til ny utstilling

Noen av 50-tallets verdenskjente leker kom fra Stavanger. Nå er de blåst kraftig opp, og skal vises til barn på museum.

Åsmund S. Lærdals leketøysunivers blir nå gjenskapt på Norsk Barnemuseum i Stavanger. Annedokka, tomtebilene og mange andre leker ting får nytt liv med eksperthjelp fra England. Utstillinga åpner 11. oktober - på dagen 100 år etter at Åsmund Lærdal ble født.

VIDEO: Her spiller Tore Lærdal, sønn av lekeoppfinner Åsmund S. Lærdal, på kjempeorgelet i utstillingen. Foto: Ole Andreas Bø

Førstehjelp.

Livredningsdokka Anne.

Foto: Røde Kors

– En av de flotteste erfaringene for meg har vært å få høre den utrolige historien om Åsmund S. Lærdal og hans produksjon av leker og livredningsdokker. En svært spesiell historie, sier Charles Mills i Cod Steaks, det britiske selskapet som lager utstillingen som åpner på Norsk Barnemuseum i Stavanger senere i høst.

Lærdal i Stavanger er nemlig ikke bare kjent for livredningsdokka. Før navnet ble verdenskjent for livredning, skrev Åsmund S. Lærdal barnebøker, og lagde etter hvert leker.

Står bak Anne-dokka

Fra 1943 laget Lærdal leketøy under navnet Tomte Småvareindustri, først i tre, og fra 1950 i mykplast. Anne-dokka og Tomte-bilene ble internasjonale klassikere. Anne-dokka ble bestselger i Europa, og bilen ble laget i 100 millioner eksemplarer, og solgt til 110 land.

Leker som nå skal vises fram på utstillingen «Det var en gang en tresko» – flere i ny drakt – på utstillingen. Britene har nemlig valgt å forstørre enkelte av signaturlekene, som Anne-dokka og Tomte-bilen, kraftig.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Åsmund S. Lærdals leketøysunivers blir nå gjenskapt på Norsk Barnemuseum i Stavanger. Annedokka, tomtebilene og mange andre leker ting får nytt liv med eksperthjelp fra England. Utstillinga åpner 11. oktober - på dagen 100 år etter at Åsmund Lærdal ble født.

VIDEO: Charles Mills og selskapet Cod Steaks har tatt seg friheter når de har laget lekeutstillingen i Stavanger. Anne-dokka er kraftig forstørret.

Sønn av Åsmund, Tore Lærdal, fikk fredag se resultatene for første gang.

– Det er helt fantastisk. Å se det på plass, og så gjennomført som det har blitt, er fantastisk, mener Lærdal.

Hemmelig mykplast

Det store gjennombruddet for leketøysproduksjonen kom da Lærdal fant fram til den rette mykplastblandingen en gang før 1950. Da ble lekene slitesterke, og materialet skapte ikke en eneste ripe i 50-tallets møblerte hjem.

Det var stort hemmelighold rundt plastoppskriften, ifølge Tore Lærdal.

– Far eksperimenterte hjemme i cirka seks måneder før han tok det med til bedriften, sier han.