NRK Meny
Normal

Stiller seg bak homoprotest

Rogaland idrettskrets vil stille seg bak idrettsutøvere som velger å protesterer mot Russlands homolovgivning under Sotsji-OL.

Sotsji 2014 viste seg fram under avslutningsseremonien av Vinter-OL i Vancouver i Canada

Sotsji 2014 viste seg frem fra sin beste side under avslutningsseremonien av Vinter-OL i Vancouver. Men Russlands homolovgivning kan gi riper i lakken når lekene sparkes i gang i februar.

Foto: Kainulainen, Martti / Scanpix

– OL i Sotsji er ikke er en arena for politiske demonstrasjoner, men en arena for idrettsprestasjoner. Samtidig mener vi at norsk idretts grunnverdier skal reflekteres i alt vi gjør, sier Håvard B. Øvregård som er ansvarlig for arbeidet mot homohets i Norges Idrettsforbund.

Rune Røksund er daglig leder for Rogaland idrettskrets

Rune Røksund i Rogaland idrettskrets ber utøverne tenke seg om, men ytre seg fra OL-arenaen hvis de ønsker det.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Men dette er ikke godt nok for Rogaland idrettskrets, for der idrettsforbundet sentralt vil være lojale mot IOCs regler mot markedsføring og propaganda under lekene, går idrettskretsen hardere ut.

– Rogaland idrettskrets (RIK) stiller seg bak utøvere som velger å gi uttrykk for sitt syn på saken fra arenaene under gjennomføring av lekene, skriver kretsen i en uttalelse til Norges Idrettsforbund.

– På tide

– Jeg synes det er på tide, og det burde kommet for lenge siden. Ikke bare fra Rogaland, men fra Norsk idrettsforbund, og de burde støtte det, sier Inger Marie Torstrup engasjert.

Hun er medlem i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, og hun har selv sendt brev til både Kulturdepartementet og Norges Idrettsforbund og etterlyst en klarere holdning mot lovgivningen i Russland.

– Hadde jeg reist til Sotsji hadde jeg stått på tribunen med mitt regnbueflagg og vifta, men da hadde jeg blitt arrestert. Det er problemet, og det burde idrettsforbundet har turt å reist seg opp mot, sier Torstrup.

Hun roser Rogaland idrettskrets som har ordlagt seg klart.

Tror på endring

Inger Marie Torstrup

Inger Marie Torstrup ber Norges Idrettsforbund si klart ifra om hva de mener om Russlands lovgivning. Både før, under og etter OL.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Hvis man er stilltiende til noe skjer det ingenting, jeg har mer tror på at ting kan endre seg hvis man ytrer seg enn om man stilltiende aksepterer hva som skjer, sier daglig leder i Rogaland idrettskrets, Rune Røksund.

Han bekrefter at de vil stille seg bak utøvere som ytrer seg fra tribunen, men han ser og at utøveren står i et dilemma mellom IOC-regler, kontrakter og sikkerhetsmessige vurderinger.

–Om en utøver velger å ytre seg fra arenaen vil vi selvfølgelig stå fullt og helt bak den utøveren. Hvorvidt det er sikkerhetsmessig lurt å gjøre det for en utøver vil ikke vi ta ansvar for, sier Røksund.

Og selv om de misliker lovgivningen som forbyr homofilipropaganda innser Torstrup at det ikke vil skje endringer over natta, selv med protester.

Vil ha mer neglakkprotester

–Jeg vet ikke om det hadde hjulpet på kort sikt, men kanskje på lang sikt hadde vi klart å flytte noen meninger litt i verdenssamfunnet. Vi må allikevel respektere Russland sitt ønske om en lovgivning som gjelder i deres land, men vi kan aldri akseptere at mennesker ikke bli behandlet på en skikkelig måte, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Emma Green Tregaro

Emma Green Tregaro viste hva hun mente om homolovgivningen under VM i Moskva i august.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Under VM i Moskva i august kom det flere protester i det stille fra arenaene, kanskje mest kjent ble Emma Green Tregaro som malte neglene sine i regnbuens farger. Slike protester håper Torstrup man får også i Sotsji.

– Det burde vært en spire til å gjøre noe. Også under lekene, de hiver ikke Marit Bjørgen ut av OL fordi hun har regnbuefargede negler, de gjør ikke det, avslutter Torstrup.

Russlands president, Vladimir Putin har i møte med IOC lovet at homofile besøkende og utøvere ikke skal bli diskriminert under OL i Sotsji.