Stian er Rogalands svar på Petter Northug

Denne uken måler Stian Hoelgaard kreftene mot Norges beste skiløpere under Blinkfestivalen. Fremtiden ser lys ut for 24-åringen som omtales som Norges neste skistjerne.

Stian Hoelgaard er Rogalands svar på Petter Northug.

Med fjerdeplass på den første distansen i årets Blinkfestival viste skitalentet Stian Hoelgaard nok en gang hvor han hører hjemme, i toppen.

– Jeg tror ikke jeg er den største favoritten, men jeg tror ikke det er noen som har mer lyst å vinne enn meg, sier Hoelgaard.

Selv om Hoelgaard måtte se seg slått av blant annet Petter Northug på langløpet fra Ålgård til Sandnes, er det nettopp stjerner som Northug 24-åringen nå sammenlignes med.

Imponerte internasjonalt

Hoelgaard har drevet med langløp i fire år. I 2014 knyttet han seg til laget Team LeasePlan, som han fortsatt går for. Og det var etter dette at ting virkelig begynte å skje.

Det store gjennombrudd fikk han i vinter, da han sikret seg pallplass i de to største langløpene, Marcialonga og Vasaloppet.

Stian Hoelgaard
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Før sesongen drømte jeg om en pallplassering, men jeg hadde aldri trodd jeg skulle klare to, sier Hoelgaard.

Nå er forventningene høye til det lokale håpet, både under skifestivalen i Sandnes og i den kommende vintersesongen.

– Langløp passer meg bra

Hoelgaard flyttet til Sirdal etter ungdomskolen for å gå på langrennslinjen ved Sirdal videregående skole. Men at han skulle bli blant de største skitalentene i Norge var aldri en selvfølge, ifølge han selv.

– Jeg har aldri vært noe god i langrenn, og har samlet på mange dårlige resultater opp gjennom årene, sier han.

De utallige timene med trening og staking langs veiene i Gjesdal kommune har gitt resultater til slutt.

– Det var først da jeg begynte med langløp at det har gått bra. Jeg tror langdistanse er en gren som passer meg veldig bra, sier han.

Vil holde seg i toppen

Selv om det ikke holdt til pallen på hjemmebane i Blinken i år, satser Hoelgaard for fult på flere topp-plasseringer fremover. Og at han er ekstra motivert for å hevde seg på rulleski neste sommer legger han ikke skjul på.

– Ofte er rulleskirenn bare show for de fleste. Sånn har det pleid å være for meg også, men det er klart når du starter på hjemmebane og med alt livet som er rundt så er det veldig kult, sier Hoelgaard.