Pelsdyralslaget: – Svært dramatisk

Mattilsynet politianmelder bonden etter tilsynet i Klepp. Pelsdyralslaget vurderer å ta fra ham sertifikatet som produsent og ekskludere bonden. Venstre vil avvikle næringen.

Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag

Kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag Guri Wormdahl betegner saken som svært dramatisk.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Vi jobber nå for å få innsyn i Mattilsynets funn, men med sakens omfang kan vi allerede nå konkludere med at dette ikke kan oppfattes som annet enn svært grovt. I en slik sak er det ikke til å komme bort fra at vårt styre må vurdere bruk av våre sterkeste sanksjoner som å frata produsenten sertifikatet samt eksklusjon fra vår organisasjonen.

Det skriver kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag Guri Wormdahl i en pressemelding tirsdag kveld. Norges Pelsdyralslag betegner saken som svært dramatisk.

Les også: – Det at pelsdyr og kyllinger dør sier ingen ting om dyrevelferden

– Vi blir opprørt over at dyr ikke har det bra. Det opprører hele organisasjonen. Det er kun én ting som kan legitimere enhver form for dyrehold; Det er god dyrevelferd, uttaler Wormdahl.

Flere dyr må avlives

Mattilsynet, med bistand fra politiet, gjennomførte tirsdag en uanmeldt inspeksjon på en pelsdyrgård i Klepp i Rogaland.

Aksjon mot pelsfarm i Rogaland

Mattilsynet, med bistand fra politiet, gjennomførte tirsdag en uanmeldt inspeksjon på en pelsdyrgård i Klepp i Rogaland.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Så langt er 74 mink avlivet etter aksjonen. Tallet ventes å bli langt høyere, og bonden blir politianmeldt. Til sammen er det 30 000 dyr på gården.

– Dyrene hadde alvorlige skader og sår, og bonden hadde heller ikke nok bur til mink som trengte behandling og skjerming fra de andre dyrene, ifølge Mattilsynet.

Meldes til politiet

– Antall avlivede dyr vil bli langt høyere enn 74, forteller avdelingsleder Odd Ivar Berget i Mattilsynet.

Les også: Vil betale for pelsdyr-fjerning

Tilsynet har bedt om tilbakemelding fra pelsdyrbonden i løpet av onsdag.

– Vi anmelder bonden til politiet og vil dra på nytt uanmeldt tilsyn snarlig, sier avdelingslederen.

Benekter forholdene

Til NRK forteller eieren av gården at det ikke var noe dramatisk ved tilsynet, og han benekter forholdene.

Organisasjonen NOAH for dyrs rettigheter reagerer på funnene i Rogaland.

Siri Martinsen i NOAH.

Det at farmeren omtaler det som normalt, og ”en liten svikt”, sier mye om industrien, sier veterinær og leder i NOAH Siri Martinsen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Man vet nå at det å holde dyr i trange bur fører til slike problemer. Slike ”avsløringer” har kommet år etter år. Mest oppsiktsvekkende er det at pelsfarmeren selv uttaler til NRK at dette ikke er noe utenom det vanlige. Det at farmeren omtaler det som normalt, og ”en liten svikt”, når Mattilsynet har måtte avlivet minst 50 dyr, sier mye om industrien, sier veterinær og leder i NOAH Siri Martinsen.

Venstre vil avvikle næringen

– Vi er skuffet over at folk kan behandle dyr på den måten. I Venstre har vi lenge vært tydelige på at vi ønsker å avvikle pelsdyroppdrett. Vi mener at vi ikke skal ha ville dyr i bur.

Iselin Nybø i Venstre. I bakgrunnen folk som snakker sammen

Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø vil i partiets alternative forslag til statsbudsjett foreslå omstillingsmidler for å avvikle pelsdyrnæringen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det sier Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø til NRK. Hun mener bøndene som driver med pelsdyr må få hjelp til å avvikle driften.

Les også: Reagerer sterkt på dokumentar om pelsdyr

– I vårt alternative statsbudsjett vil vi foreslå en omstillingspakke slik at disse bøndene kan få midler som kan brukes på å gjøre om driften slik at de ikke lenger trenger å drive med pelsdyr, sier Nybø.