NRK Meny
Normal

Sterk dollar demper oljenedturen

Det går nedover med norsk oljeserviceindustri, men det kunne vært verre. Den sterke dollaren demper fallet.

Ekofisk

Olje- og gassindustrien har i det siste vært preget av nedbemanning og kostnadskutt. Her fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Utviklingen i dollarkursen hjelper oss. Våre kunder har fått en mellom 20 og 25 prosent gunstigere konkurransesituasjon. Hvis dette varer over tid, er det bra for oss, sier oljeservicegründer Jørn Arve Årdal til Dagens Næringsliv.

Den unge gründeren som eier bedriftene Tubedrill, Tollserv og Årdal Maskinering på Jæren, ser et lysglimt i en ellers nedgangstynget oljeserviceindustri. Og Årdal får støtte fra revisjonsselskapet EY: Den sterke dollaren demper nedgangen i industrien.

– Våre prognoser viser at norsk offshoreserviceindustri i år vil få en nedgang på rundt sju prosent i omsetning. Uten den sterke dollarkursen ville nedgangen vært på rundt 17 prosent, sier Espen Norheim i EY til Dagens Næringsliv.

«Meget svakt»

Men det går fortsatt nedover med norsk oljeserviceindustri. I Statistisk sentralbyrå sitt Konjunkturbarometer vurderes utviklingen i oljeserviceindustrien på kort sikt som «meget svak». SSB forklarer nedgangen med lavere investeringer i olje- og gassnæringen på slutten av fjoråret.

Videre viser EY sin undersøkelse blant 1070 selskaper i den norske olje- og gassindustrien, at lønnsomheten faller.

– Over en tredjedel av selskapene som omsetter for under 100 millioner kroner, har et negativt driftsresultat, sier Kjell Stenersen i EY til Dagens Næringsliv.

Og han tror bare at ting vil bli verre neste år, da mange ordrebøker vil være tomme.