NRK Meny
Normal

Stengte skoler på Karmøy

Streikeviljen er stor blant lærerne. Opptrapping av streiken kan skje i løpet av kort tid.

Klar for lærerstreik på Karmøy

Streikeskjortene var klare på lærerrommet på fredag.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Foreløpig har ikke så mange merket at det er streik blant lærere, sykepleiere, fysioterapeuter og ansatte på rådhuset. Men fra mandag morgen blir følgende merkbare.

Sju skoler er tatt ut i Karmøy. Barne- og ungdomskolene vil stenge helt, mens det er mer usikkerhet rundt de to videregående skolene.

Lærerere ved Åkrehamn videregående skole, Kopervik videregående skole, Skudeneshavn ungdomsskole, Bø ungdomsskole, Vormedal skole, Stangeland ungdomsskole og Kopervik skole er tatt ut i streik.

- Det kommer til å være streikevakt på alle skolene, og arbeidsplassene hvor vi har tatt ut medlemmer i streik, sier streikeleder på Karmøy, Hege Mæhle.

For dårlig tilbud

Mæhle kjenner ikke til at det skal være eksamen på noen av skolene mandag. Men 2000 elever blir berørt av streiken.

Det er Unio kommune som er paraplyorganisasjon for Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleier forbund, Norsk fysioterapeutforbund, UHF, Forskerforbundet og Norsk ergoterapeutforbund, som har tatt ut fire kommuner i streik, deriblant Karmøy, etter at det ble brudd i meklingen fredag kveld.

Også to forbund i LO er i streik. Skolenes Landsforbund og Musikerforbundet ble ikke enige med Kommunenes Sentralforbund.

- Vi kunne ikke annet etter det tilbudet vi fikk fra KS. Det var svært dårlig. For lærerne ville det betydd et tillegg på mellom 15000 og 25000 kroner. For sykepleierne var tilbudet et tillegg på mellom 7000 og 13000 kroner. Vi kunne ikke si ja til det, sier Mæhle.

Skolenes Landsforbund har tatt ut 25 medlemmer i streik i Karmøy.

Opptrapping

Mandag samles de streikende til det første informasjonsmøtet. 268 medlemmer er tatt ut i streik på Karmøy. Men det kan bli flere som går ut i streik utover uken.

- Unio kommune planlegger en opptrapping, og den vil trolig komme allerede denne uken. Den vil også berøre Rogaland, men foreløpig kan jeg ikke si mer, sier Mæhle.

Fem kommuner er berørt av streiken i første omgang. Foruten Karmøy er det Bergen, Tromsø, Bærum og Oslo.

- Jeg er veldig forundret over regjeringen som sier at de vil satse på skoler og barnehager, har kommet med et så dårlig tilbud til oss. Jeg tror det kommer til å slå hardt tilbake på de selv ved neste valg, sier streikelederen på Karmøy.