NRK Meny
Normal

Stenger kirkedøren for oljeselskap

Total er ikke velkommen i Stavanger domkirke på grunn av engasjementet i Burma.

Stavanger domkirke
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Menighetsrådet i Stavanger Domkirke har skrevet brev til Kammermusikkfestivalen og bedt om at oljeseselskapet Total ikke får profilere seg under festivalens konserter i Domkirken.

Ifølge en pressemelding er årsaken oljeeselskapets engasjement i Burma.

- For kirken er ikke det Total gjør i Burma forenelig med det vi står for, skriver menighetsrådet i en pressemelding.

Lite behagelig opplevelse

Oljeseskapet Total er en av sponsorene til Kammermusikkfestivalen i Stavanger. Åpningskonserten til festivalen har fått navnet "TOTAL-konserten". Det er blitt en tradisjon at en av konsertene på Kammermusikkfestivalen får navnet "TOTAL-konserten"

- Vi ønsker ikke å ramme kammermusikkfestivalen. Jeg har selv vært tilstede på en av de konsert. Det var en usedvanlig lite behagelig opplevelse for meg med den bakgrunnen som jeg har fra Burma, sier sogneprest i Stavanger Domkirke Georg Tumyr.

Les: Juntaen: Vi takler problemene

Det er Tumyr som har tatt initiativet til vedtaket fra menighetsrådet.

- Det er et dypt etisk engasjement fra min side. Det har ikke noe med politikk å gjøre i den forstand, men jeg ser hvor mye et folk lider under et spesielt regime. Det er kirkens oppgave å stille seg på svake menneskers side, på undertrykte menneskers side, og da må vi ha lov til å si i fra.

Oppmerksomhet

Tumyr har arbeidet for Kirkens Nødhjelp i sørøst-asia i tre år frem til 2004. Da var han regional representant, og hadde Burma som en del av hans ansvarsområde. Etter mange besøk i landet fikk han mange sterke inntrykk av hva som skjedde i landet og i grensetraktene.

Total driver med gassutvinning i Burma. Selskapet har vært kritisert for sitt engasjement i landet.

- Vi ønsker oppmerksomhet rundt Burma-problematikken. Måten vi gjør det på kan sikkert diskuteres, men vi vil ha oppmerksomhet rundt Burma.

- Hva tror du at dere oppnår med dette brevet?

- Jeg håper og tror at vi får satt et fokus på Burma. Så håper jeg at vi oppnår en debatt om sponsing. Vi kan ikke styre det. Også er min optimale drøm at Total trekker seg ut av Burma. Det vil ha en stor effekt på regimet at et så stort selskap trekker seg ut. De står for en tredjedel av eksportinntektene.

Trekker seg ikke

I Total har de ingen planer om å trekke seg ut hverken av Burma eller som sponsor på åpningskonserten i Stavanger Domkirke.

- Vi beklager dypt den smerten det burmesiske folket er påført nå i forbindelse med syklonen. Men vi har tro på at nærvær har større resultater enn isolasjon. Dette er en strategi det ser ut som flere og flere land er i ferd med å støtte, sier informasjonsdirketør Dag Olaf Ringe.

Ringe har vært i kontakt med Tumyr etter at brevet ble sendt og tilbudt at oljeselskapets spesialist i Paris kan komme til Norge.

- Vi tror på dialog, og vår spesialist kan når som helst komme til Norge for å skape større forståelese for vårt engasjement i Burma. Dessuten har vi bidratt med 2 millioner dollar i hjelpetiltak via Røde Kors.

Kammermusikkfestivalen har akseptert kirkens krav, og tok torsdag ettermiddag ned plakatene. Det opplyser styreleder Tone Veen.