Steinleggere stoppet

Politiet sto klar da seks utenlandske steinleggere kom på land fra Tau-ferja i Stavanger.

Politiet stoppet steinleggere da de kom fra Tau-ferja
Foto: Morten Nesvik / NRK

Det var fredag ettermiddag at politiet stanset tre britisk registrerte biler med seks utenlandske steinleggere. To polakker og fire britiske statsborgere i alderen 22 til 42 år, kjørte to varebiler og en jeep.

Politiet hadde trolig fått tips om at steinleggerne var på Tau-ferja. Da ferja la til kai i Stavanger fredag ettermiddag sto politiet klar.

Politiet ransaket fredag ettermiddag bilene, og det ble funnet steinleggerutstyr i bilene. Utlendingene blir trolig stittende i politiets varetekt til det er tatt en avgjørelse om hva som skje med de.

- Vi satser på å få utvist steinleggerne i løpet av helgen. Vi undersøker nå om de er tidligere straffedømt, sier politiadvokat Øystein Paulsen ved Rogaland politidistrikt.

Utvist eller bortvist

Dersom de to polakkene og fire britene er straffedømt tidligere kan de seks bli utvist fra Norge. Det betyr at de ikke akn komme tilbake til Norge før om fem år. Dersom de ikke er straffedømt vil det bli fattet et bortvisningsvedtak som innebærer at de kan komme tilbake til Norge tidligere om de ønsker det.

- Det er trusselvurderingen som er gjort rundt miljøet til steinleggerne som gjør at at vi ønsker å utvise de. Kripos mener det er en sikkerhetsrisiko for Norge fordi de blant annet driver med grov vold og menneskehandel, sier Paulsen.

Passes på til grensen

Det er bare noen få uker siden flere britiske steinleggere ble utvist fra Norge og sendt med englandsbåten til Newcastle. Politiet ønsker ikke å slippe steinleggerne som kom med Tau-ferja fri for at de skal reise frivillig ut av landet.

- Vi har prøvd det før, og det gikk ikke særlig bra. Da stakk de til østlandet og laget bråk der. Så vi satser på et annet opplegg denne gangen.

Steinlegger viste fingeren

Steinleggere stoppet på Fiskepiren i Stavanger
Foto: Morten Nesvik / NRK