NRK Meny
Normal

– Jeg har vært redd for å gå på en skikkelig smell

Haugesundsordfører Petter Steen går av etter valget neste år. Årsaken er at han er syk og sliten.

Petter Steen

Petter Steen har vært ordfører i Haugesund siden 2001. Han ble valgt inn i bystyret i Haugesund i 1988.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg har følt at batteriene har vært ekstremt utladet. Jeg har kjent veldig sterkt på at jeg har vært redd for mine egne reaksjoner. Jeg har vært redd for å gå på en skikkelig smell, sier Steen.

Haugesunds ordfører Petter Steen annonserte i dag at han går av etter kommunevalget i 2015. Han har vært ordfører i Haugesund siden 2001 og ble valgt inn i bystyret i Haugesund i 1988.

Haugesund kommune tapte millioner da meglerfirmaet Terra Securities ble slått konkurs. Ordføreren har beskrevet det som har skjedd i etterkant som en krevende og utmattende prosess.

– Terra-skandalen gjorde meg syk. Det var utrolig tøft, og jeg var redd for psyken min i etterkant, sa Steen til NRK like før jul.

– Redd for mine egne reaksjoner

Petter Steen jr.

Haugesunds ordfører Petter Steen går av etter kommunevalget i 2015. Det kom fram på en pressekonferanse på kontoret til Steen onsdag formiddag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På pressekonferansen fortalte Steen at siden nyttår, da det ble klart at det gikk mot ny rettssak i forbindelse med Terra-saken, har de fysiske og psykiske plagene kommet igjen og blitt sterkere og sterkere.

– Familien min og jeg har lagt bak oss noen år med et knallhardt press. Jeg har jobbet ekstremt mye, det har ofte vært snakk om 70 timers arbeidsuke, gjerne med arbeid i helger i tillegg til ordinære arbeidsdager. Jeg har hatt liten tid til å ta meg inn, har omtrent ikke hatt fritid, forteller Steen.

– Datteren min lurer på hvorfor pappa kaster opp

Ordføreren henvendte seg og direkte til journalistene på pressekonferansen.

– Dere vet og at det i perioder har vært et enormt mediekjør. Jeg tror dere kan gi meg rett i at jeg stort sett alltid stiller opp for dere når dere tar kontakt med meg. Det er viktig for meg, og det har alltid vært viktig for meg, sier Steen.

Ordføreren, som nå varsler sin avgang, sier han ikke har snill med seg selv eller med familien sin de siste årene.

Steen sier at han har hatt veldig gode, nære og lange samtaler med kona om de problemene har hatt den siste tiden.

– Det har betydd ganske mye for meg at jeg har blitt redd for mine egne reaksjoner. Det som har vært enda verre å oppleve, er at datteren min på ti år og er blitt redd for pappaen sin. Hun er bekymret og lurer på hvorfor pappa kaster opp om morgenen når han skal lage skolemat til henne, sier Steen.

En stor tabbe å ikke søke profesjonell hjelp

Han sier at det var en stor tabbe at han ikke søkte profesjonell hjelp da Terra-saken var på sitt verste.

– Jeg skulle være Duracell-kanin. Jeg skulle klare dette her Jeg skulle ikke gi meg, for det har jeg aldri gjort. Jeg får betale for det nå, sier Steen.

Haugesunds-ordføreren har varslet Haugesund Høyre om at han ikke stiller opp til en nye periode i bystyret etter valget i 2015, verken som ordførerkandidat, eller som kandidat for en plass i bystyret.

– Jeg har veldig lyst til å gjøre en grepa jobb for denne byen i de nitten månedene som igjen til jeg skal gå av som ordfører i oktober 2015 når det nye bystyret trer sammen, sier Steen.