NRK Meny
Normal

Stavangerpolitikere håper på valgfri nynorsk

Regjeringsskiftet har ført til at nynorsk-kritiske politikere øyner nytt håp om å få prøve ut valgfritt sidemål i Stavanger-skolen.

Nynorsk
Foto: Scanpix / SCANPIX

– Jeg er ikke så utrolig fan av nynorsk. Det er for mye som ikke gir mening, og så endrer de på regler titt og ofte, sier Johan Omland i 9. klasse på Kannik skole i Stavanger.

– Så du kunne tenkte deg å slippe hvis du fikk muligheten?

– Absolutt!

Og nå får kanskje Johan muligheten til akkurat det. For regjeringsskiftet har ført til at nynorsk-kritiske politikere øyner nytt håp om å få prøve ut valgfritt sidemål i Stavanger-skolen. Denne uka sendte kommunen en ny søknad om treårig prøveordning i ungdomsskolen.

Atle Simonsen

Lokalpolitiker i Stavanger og Fpu-leder Atle Simonsen (Frp) vil at unge skal få velge bort nynorsk.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi har hele tiden vært klare på at sidemål bør være valgfritt. Vi tror at det vil sørge for bedre karakterer i hovedmålet, samtidig som det gjør at elever får bedre holdning til sidemålet, for det har vi sett i tidligere undersøkelser, sier initiativtaker Atle Simonsen (Frp), som er leder i Fpu i tillegg til å være kommunepolitiker.

Vil ikke ha flere prøveordninger

Men det spørs om Stavanger kommune sitt ønske blir hørt. Regjeringen har nemlig ingen planer om åpne for flere forsøk.

Oslo hadde nemlig en prøveordning med valgfritt sidemål i årene 2004–2007. Etter det har det kommet 11 søknader om nye forsøk, og alle er blitt avslått. Buskerud fylkeskommune har i høst søkt for tredje gang.

– Hvis vi allerede har gjort et forsøk som vi har høstet kunnskap fra, så ser vi ikke noe poeng i å gjennomføre flere for forsøkenes egen del, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl.

Oslo-forsøket viste at standpunkt- og eksamenskarakteren i hovedmål ble henholdsvis 0,1 og 0,2 karakterpoeng bedre da elevene ikke hadde sidemål. Verken leseferdigheter eller muntlig evner ble bedre.

– Simonsen overser fakta

Norsk Målungdom er – ikke uventet – sterkt kritiske til at Stavanger nå søker om valgfritt sidemål. Leder Karl Peder Mork hevder Simonsen ikke har fått med seg alle fakta i saken.

– Det virker som om de ikke har lest hele rapporten fra forsøket i Oslo, sier Mork, som mener erfaringene var mer negative enn det Simonsen vil ha det til.

– Rapporten konkluderte med at det generelle karakternivået for elevene gikk ned. Dessuten rapporterte elevene som fremdeles hadde sidemålsundervisning, at de nesten ikke fikk undervisning i det hele tatt, sier han.