NRK Meny
Normal

Stavanger vil kjempe for mer Spellemann

Lørdagens utdeling av Spellemannprisen kan bli den siste i Stavanger. Byen håper på tre nye år, men både Oslo og andre steder kan være aktuelle.

Spellemannshowet i Stavanger konserthus

Stavanger konserthus har saler som passer Spellmannprisen svært godt, mener alle involverte. Likevel starter forhandlingene om utdelingens framtidige hjemsted nå med blanke ark.

Foto: Spellemann

– Vi er jo veldig fornøyde på alle områder her. Jeg har personlig veldig lyst til å fortsette, sier produsent for Spellemannshowet, Dag Hvaring.

For tredje gang er han på plass i Stavanger konserthus, der forberedelsene til lørdagens prisutdeling er i full gang.

Per Harald Nilsson og Dag Hvaring

Konserthussjef Per-Harald Nilsson og Spellemannprodusent Dag Hvaring håper på fortsatt samarbeid.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Men straks lyskasterne slukkes lørdag kveld, starter forhandlingene både om hvor showet skal foregå neste gang, og hvem som skal overføre prisutdelingen.

– Erfaringene så langt er kjempepositive, så vi ønsker å fortsette, slår direktør i konserthuset, Per-Harald Nilsson, fast.

– Ingenting er avgjort

Selv om Stavanger egentlig har en langsiktig avtale om tre år pluss tre år til, skal det forhandles før de tre siste årene er i boks. Og styreleder for Spellemann, Marte Thorsby lover ingenting.

Marte Thorsby

Marte Thorsby er styreleder for Spellemann.

Foto: Tommy Normann

– Det har fungert veldig, veldig fint de årene vi har vært i Stavanger, men hva som skal skje framover, har vi altså ikke landet, sier hun.

Hun utelukker heller ikke at showet kan bli flytta tilbake til Oslo, men det ønsker ikke NRK som har sendt showene fra Stavanger. Også deres avtale med Spellemann utløper nå.

NRK vil ikke til Oslo

– Selv om Oslo er den byen som har flest steder som passer for denne type sendinger, har det vært viktig for oss å være til stede ute i Norge, sier eksternsjef i NRK, Petter Wallace.

Skal NRK fortsette med Spellemann, bør det derfor primært skje utenfor Oslo-gryta, sier han.

Den som vil arrangere Spellemann, trenger en stor sal. Lørdag vil det på det meste være 1300 mennesker i salen. Verken nye Forum Expo i Stavanger, konserthuset Kilden i Kristiansand, eller Grieghallen i Bergen har planer om framstøt overfor Spellemann, får NRK opplyst, men det nyåpna konserthuset Stormen i Bodø vil ta kontakt, sier styreleder Morten Jakhelln.

– Får mer støtte i distriktene

Christine Sagen Helgø

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø vil kjempe for mer Spellemann i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal/NRK

Og ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, er kampklar.

– Vi støtter opp om Spellemann på en helt annen måte enn det Oslo gjør. Vi lager Spellemanndagene, vi ønsker å tilrettelegge for at det også blir en konferanse, altså mer enn bare selve arrangementet på kvelden, sier hun.

Trenger hjelp fra næringslivet

Men skal Stavanger beholde Spellemann også de neste årene, er det ikke minst et spørsmål om penger.

– Hittil har næringslivet i byen ytt betydelige bidrag til arrangementet, og det er vi avhengige av at fortsetter, sier konserthusdirektør Per-Harald Nilsson.