Slik skal Stavanger få flere jobb-syklister

Ti sykkel-servicestasjoner i hovedtraseene mellom hjemme og jobben skal gi syklister muligheten til å skru på sykkelen underveis.

Ti sykkel-servicestasjoner i hovedtraseene mellom hjemme og jobben skal gi syklister muligheten til å skru på sykkelen underveis.

VIDEO: Her kan syklister skru og justere på syklene sine langs sykkelveien til jobb. Foto: Kaj Hjertenes/NRK.

– Her er det spesialverktøy, vanlig stjerneskrutrekker, fullt unbrakosett og fastnøkler av forskjellige slag. Og så har vi ei sykkelpumpe som tåler det meste, sier Roar Børresen som leder sykkelsatsingen i Stavanger.

I dag satte han opp den første av ti servicestasjoner for syklistene langs de mest trafikkerte sykkelrutene i Stavanger. Den første står i Sørmarka.

Tror flere vil sykle til jobben

Martin Tjelta

Helårssyklist Martin Tjelta er glad for servicestasjonen.

Foto: Kaj Hjertenes/NRK

– Dette visste jeg ikke om, men det ser veldig bra ut. Jeg har vært heldig og faktisk aldri punktert, men det hender at jeg trenger påfyll av luft ja, sier Martin Tjelta.

Han har syklet til jobb hver dag i fire år, og er sikker på at flere kommer til å kaste seg på.– Sykling kommer til å bli mer utbredt i Stavanger, som en helårsgreie. Det er mer effektivt å komme seg til jobb med sykkel enn å komme seg til jobb med bil, sier Tjelta.

Sykkel-servicestasjon i Sørmarka

Stasjonen langs veien i Sørmarka.

Foto: Johan Mihle Laugaland/NRK

– Dette tyder på at det blir bedre, men jeg synes ikke Stavanger er noen spesielt god sykkelby. Det er for lite tilrettelagt, sier han.

Skru til bremsene og fyll dekkene

– Vi vil gjøre det enklere å være syklist. Uhell kan skje. Giret kan komme i ulage, bremsene må kanskje justeres, sier Børresen.

På stasjonene vil syklistene finne verktøy som gjør at de kan skifte slange hvis de punkterer, og utstyr som gjør at de kan justere gir, bremser og pedaler. Hver servicestasjon har en prislapp på 30 tusen kroner.

Fire stasjoner til er allerede klare til å bli satt opp. De skal stå på Tanangerbrua, Jåttå, Forus og i Stavanger sentrum.

– Vi vet at når en syklist er fornøyd er det stor sjans for at han rekrutterer en ny syklist, så får vi flere ambassadører for sykkelsatsingen i Stavanger, sier Børresen.

Roar Børresen

Roar Børresen leder sykkelsatsingen i Stavanger.

Foto: Kai Hjertenes / NRK