NRK Meny
Normal

Stavanger-rederi tiltalt for forurensning

Det Stavangerske Dampskibsselskab er tiltalt for brudd på forurensningsloven i USA. Konsernsjefen stiller seg uforstående til påstandene.

DSD

Dersom selskapet blir dømt, risikerer DSD en bot på 500.000 dollar, noe som tilsvarer over 3,7 millioner kroner.

Foto: DSD

– Det har ikke falt noen dom, men det er korrekt at vi er beskyldt for at mannskap på båten har gjort ting de absolutt ikke skulle ha gjort, som verken er lov å gjøre i verken selskapet eller i forhold til internasjonale forskrifter, sier Ingvald Løyning, konsernsjef i Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD).

I dag kom meldingen om at rederiet er dømt for brudd på forurensningsloven, og at de risikerer opptil 3,7 millioner kroner i bot.

Det er ifølge Løyning ikke riktig – det er tatt ut tiltale mot selskapet, men noen dom har ikke falt.

Beskyldt for oljeutslipp

– Beskyldningen er basert på en varsling som kom allerede i november i fjor. I en rettshøring på onsdag ble bevismaterialet deres lagt frem, og fra vår side kan vi ikke se at det har skjedd noe straffbart, sier Løyning.

Ifølge tiltalen hadde ikke skipet utstyr for å hindre utslipp om bord på tankskipet Stavanger Blossom, og de ansatte skal ha forsøkt å skjule at de hadde sluppet ut oljeavfall direkte i sjøen.

I tillegg skal mannskapet ha fylt opp plastposer med oljeavfall og kastet dem over bord, ifølge retten.

Tiltalen inneholder også et punkt om fjerning av bevis, nærmere bestemt en slange som ble brukt til å slippe oljeavfall ut i sjøen.

Uheldig for miljøkonsernet

For DSD, som omtaler seg selv som «miljøkonsernet», er tiltalen uheldig.

– Dette er slikt vi har veldig lite lyst til å stå for. Vi er et selskap som investerer voldsomt i miljøvennlige løsninger, og det er mildt sagt frustrerende at vi har fått denne saken i fanget, sier Løyning.

Han mener at påstandene er grunnløse.

– Vi tror at mannskapet er uskyldige, for det er utstyr og system om bord som gjør at det ikke er noen grunn til at dette skal skje, sier Løyning.

Selskapet jobber nå for å bli frifunnet i saken. En eventuell dom faller etter sommeren.