Hopp til innhold

Stavanger-professor: – Alt maset om hvit jul diskriminerer barn fra Vestlandet

– Det er bare NRK og østlendinger som tror snø er det som gir barn en lykkelig jul, mener professor Anne Kalvig.

Anne Kalvig

Professor Anne Kalvig (UiS) mener det er østlendinger som definerer hva som er julelykke.

Foto: Elisabeth Tønnessen

Kalvig har sett seg lei på alt snakket og maset om hvit jul, ikke minst i juleserier for barn på tv.

– På vår folkerike kyst må foreldre fortelle bekymra unger at jo, det blir jul selv om det ikke er snø. Det er ikke slik de sier på barne-tv 24 døgn på rad, at ordentlig jul handler om snø.

Dette er hovedbudskapet i et innlegg som Anne Kalvig, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, fikk publisert i Dagbladet sist uke.

Innlegget har tittelen «Gje oss ei snølaus jul!», og det er særlig NRK Supers «Julekongen» som får gjennomgå.

Julenissen og reinsdyrene

Julenisse og reinsdyr i julesnø er noe mange forbinder med julen. – Mine egne barn spør seg om det virkelig ikke blir noen skikkelig jul her så lenge det ikke er snø, sier Kalvig.

Foto: colourbox.com

Snø-press

Kalvig skriver at det ikke blir jul i Ridderdalen i tv-serien hvis det ikke blir snø der. Hun viser også til andre produksjoner som «Snøfall» fra 2016, «Jul i Blåfjell» på et snødekt Røros og «Jul i Svingen», fra en snødekt østlandsbygd.

– På Vestlandet har vi stort sett ikke snø til jul. Det er naturlig og ikke en følge av klimaendringer. I hele mitt liv har jeg aldri sett den realiteten vist på NRK-kalendere, hevder Kalvig i innlegget.

Til NRK utdyper hun kritikken.

– Det er så mange andre temaer som seriene kunne spilt på med all mystikken og magien som julen fører med seg, med nordisk folketro, religiøse aspekter, med lyset som vender tilbake og det mellommenneskelige samholdet. Det er nok å ta av, alt må ikke handle om snø, sier hun.

Benjamin Bennetzen, Nikolai Andresen Nymoen, Lilly Rose Mota (bilde), Magnus Nygård Svendsen, Sjur Bråtveit og Vera von Krogh vil ha hvit jul.

Kalvig viser til våre naboland Sverige og Danmark hvor hun hevder at snø ikke er noe bærende element i tilsvarende juleserier for barn.

Bekymrede barn

– Men tror du barn på kysten av Vestlandet virkelig lar seg prege av dette?

– Ja, det tror jeg. Jeg ser bare på mine egne barn som spør seg om det virkelig ikke blir noen skikkelig jul her så lenge det ikke er snø. Husk dessuten at vi ikke snakker om små minoriteter her, men store befolkningsrike områder langs kysten. Det er rart at alt dette skal defineres av østlendinger, og at det som blir vist er visse, snørike landskaper i innlandet i de østlige delene av Norge.

Anne Kalvig mener dette bare føyer seg i rekken av hvordan Kyst-Norge sin del av nasjonal historie og kultur er underkommunisert både i freds- og krigstid.

Handler ikke om snø

– Julekalenderne handler jo ikke om snø, sier Ingrid Hafstad, redaksjonssjef i NRK Super, som lager julekalenderseriene.

– Det er vanskelig å lage en julekalender uten snø, når vi gjør opptak på Østlandet, sier hun, og er ikke enig i kritikken.

– Vi lager eventyr, med kontraster og hindringer som skal overvinnes, sier Hafstad, og presiserer at snøen bare er en kulisse.

Religionsprofessoren ser likevel et håp langt der framme.

– Om ti-femten år er trolig det sentrale Østlandet også snøfritt til jul. Da vil sannsynligvis også østlendinger innse at man påfører barn smerte og savn ved å velge snøen som det viktige omdreiningspunktet, og man vil da omsider velge andre temaer å spille på, mener Kalvig.