NRK Meny
Normal

Full krangel om utbytte fra Forus Næringspark

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø avviser AP-forslaget om å bruke 100 millioner kroner fra Forus Næringspark for å hindre kutt i skolebudsjettene på Nord-Jæren. Aps ordførerkandidat skjønner ikke hvorfor næringsparken skal være en «hellig ku».

Cecilie Bjelland, Stanley Wirak

Arbeiderparti-politikerne Cecilie Bjelland og Stanley Wirak vil ta ut 100 millioner kroner i utbytte fra Forus Næringspark for å unngå kutt i skolene i distriktet.

Foto: NRK

– Forus Næringspark har rundt 70 millioner kroner på konto, da sier det seg selv at 100 millioner er for mye å tappe selskapet for. Da må selskapet låne penger for å gi utbytte, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Arbeiderpartiet Vil ta utbytte fra Forus næringspark i utbytte fra Forus Næringspark, for å lette på trykket i de hardt pressede skolene i Stavanger-distriktet. Forslaget får ikke tilslutning fra Sagen Helgø.

Les også: Vil bruke 50 millioner mer på Stavanger-skolen

Les også: Foreldre og elever aksjonerte mot skolekutt

Ordføreren mener dessuten at AP-forslaget er et ran mot Sola kommune som skal få 10 av de 100 millioner kronene som Ap vil ta ut fra Forus Næringspark mens Sandnes og Stavanger skal få 45 millioner hver.

Christine Sagen Helgø

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø avviser Arbeiderpartiets forslag om å ta utbytte på 100 millioner kroner i utbytte fra Forus Næringspark for å unngå kutt i skolene i distriktet.

Foto: Eirik Gjesdal/NRK

– Vi har sagt at vi ønsker å ta noe av overskuddet fra Forus Næringsspark til et lån, slik at vi kan få et slags utbytte til kommunene. Det har vi sagt i vår eierstrategi, men å ta 100 millioner kroner er for mye for selskapet. Da klarer de ikke håndtere det de skal fremover, mener Sagen Helgø.

Hellig ku

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger, Cecilie Bjelland, avviser at pengene fra Forus Næringspark skal tas fra selskapets bankkonto.

Hun mener Forus Næringspark fortsatt vil ha en forsvarlig økonomi om de kommunale eierne tar ut utbytte slik Ap foreslår. AP-politikeren forstår ikke hvorfor Forus Næringspark skal behandles som en «hellig ku».

Les også: Varsler skolekutt over hele landet

– Dette er indirekte kommunene sine penger. Dette viser med all tydelighet at vi begynner å få altfor mange selskaper der pengene blir bundet opp i disse selskapene, og forvaltet av styrer, og ikke bystyret, slik som meningen er, sier Bjelland.

Cecilie Bjelland

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger, Cecilie Bjelland mener Forus Næringspark fortsatt vil ha en forsvarlig økonomi om de kommunale eierne tar ut utbytte slik Ap foreslår.

Foto: NRK

– Bruke pengene til fellesskapet

AP-politikeren viser til at forslaget om å ta ut utbytte fra Forus Næringspark ikke er nytt. Blant annet var posisjonspartiene i Sandnes enige om å ta utbytte på 45 millioner kroner da kommunebudsjettet ble lagt fram i fjor høst.

Les også: Tror kutt i skolen fører til flere «dropouts»

– Arbeiderpartiet har lansert det tidligere i arbeidet med våre budsjetter. Vi vet at SV har hatt samme tanken, og vi vet og at Fremskrittspartiet i Stavanger har vært inne på den samme ideen. Dette er det mange partier som ønsker å få til. De ser en mening med å bruke til fellesskapets beste de pengene som ligger der, sier Bjelland.

Bystyret i Stavanger skal mandag ta stilling til de foreslåtte kuttene i skolebudsjettet. Da vil også forslaget om utbytte fra Forus Næringspark bli diskutert.