NRK Meny
Normal

Stavanger mister Spellemann-utdelingen

Styret i Spellemann AS har bestemt seg for å flytte arrangementet tilbake til Oslo fra neste år. Det ble for dyrt å flytte musikkbransjen ut av hovedstaden.

Spellemann 2013 i Stavanger konserthus

I Januar i år ble den foreløpig siste Spellemann-utdelingen i Stavanger arrangert i Stavanger konserthus.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi har hatt tre begivenhetsrike og fine år i Stavanger og har vært veldig fornøyd med det, men har nå etter en helhetsvurdering falt ned på at vi skal arrangere Spellemann i Oslo i 2016.

Det sier Marte Thorsby som er styreleder i Spellemann AS.

Les også: - Flyttingen er bra både for Spellemannsprisen og det lokale musikkmiljøet

Les også: Spellemann flytter til Stavanger

Det er nå klart at prisutdelingen arrangeres i Oslo neste år. Interessen for å få arrangere Spellemann har vært stor i flere norske byer etter at treårskontrakten med Stavanger konserthus utløp i januar 2015.

For dyrt i Stavanger

– Etter en grundig vurdering har valget falt på Oslos storstue, Oslo Spektrum, som arena for avviklingen av landets største musikkfest, sier Thorsby.

Marte Thorsby

Styreleder i Spellemann AS, Marte Thorsby bekrefter at Spellemannsrarrangementet flyttes tilbake til Oslo.

Foto: Erik Waage / NRK

Thorsby sier at bakgrunnen hovedsakelig at det er svært kostbart for både Spellemann og for en bransje med hovedsete i Oslo å flytte seg ut av byen mange år på rad, og at Spellemann med dette prøver å imøtekomme ønsket fra sentrale aktører om å samle hele bransjen til fest i Oslo i januar 2016.

Dette er en beslutning som foreløpig bare er tatt for 2016.

Tre år i Stavanger

Det var i september 2012 at styret i Spellemann AS bestemte seg for å flytte Spellemanns-arrangementet fra Oslo til Stavanger. Beslutningen gjaldt for tre år fremover, med opsjon på tre år til. Den første Spellemann-utdelingen i Stavanger gikk 23 mars i 2013.

Den siste, i alle fall i denne omgang, ble altså den i januar 2015.

Les også: Publikumsklager på Spellemann

Les også: Får halve billetten tilbakebetalt

Bakgrunnen var blant annet det nye konserthuset i Stavanger som nettopp var åpnet.

– Med det nye konsertbygget i Stavanger har Norge fått et helt nytt og uovertruffent møtested utenfor Oslogryta, og det er helt naturlig for NRK å flytte en av de mest prestisjefylte faste sendingene våre dit, som et ledd i vår satsing på å lage og sende programmer fra hele landet, Det sa Petter Wallace, eksternsjef i NRK i 2009.

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø på Spellemann 2014

Stavanger-ordfører Christiner Sagen Helgø sammen med ektemannen Johan Helgø på Spelemanns-arrangementet i januar i år.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi skal få til å være en god vertskapsby som tilføyer enda mer til utdelingen, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Det første året kom det kraftig kritikk mot arrangørene på grunn av fordelingen av arrangementet mellom det hovedsalene i konserthuset. det endte med at rundt 200 personer som satt i Fartein Valen-salen fikk refundert halvparten av det billettene kostet.