NRK Meny
Normal

– Vi mister sjela vår

– Stavanger må ta et valg for hva byen ønsker å være, lyder ropet fra Gamle Stavanger.

Åse Sitter

Åse Sitter frykter for byens sjel og mener politikerne må bestemme seg for hva slags by Stavanger skal være.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Jeg tror det er en motsetning mellom den utviklingen politikerne i byen på øverste hold arbeider for, og det svært mange mennesker i denne byen egentlig ønsker seg for Stavanger, sier Åse Sitter.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger.

Foto: Ståle Frafjord

En identitet, en sjel – det er noe som kommer innenifra. Alt det som preger byen nå, er det som kommer utenfra.

Erling Forfang
Erling Forfang

Erling Forfang er reklamemann, forfatter og engasjert bypatriot og har skrevet hymnen tusenvis av Viking-tilhengere bruker som allsang. Han mener byens utvikling preges av det som kommer utenfra og etterlyser store tanker og store grep om byutviklingen i byen.

Foto: Ståle Frafjord

Sitter er utdannet statsviter og er pensjonert forsker. Hun bor i Gamle Stavanger, og driver også et verksted som møbelstylist i et av de gamle trehusene.

Byens sjel

Hun mener Gamle Stavanger på mange måter representerer byens sjel og at bebyggelsen, miljøet og gatene er noe svært mange i byen identifiserer seg med og er stolte av.

Sitter er ikke like sikker på fremtiden for byen og viljen til å bevare byens særtrekk.

– Hvordan skal vi selge Stavanger? Er det som småhusbyen eller trehusbyen eller noe mer i retning av stormannsgalskap. Hva vil vi med denne byen, sier Sitter.

Mangler plan

I dag sa reklamemannen og byentusiast Erling Forfang at Stavanger mangler en stor og overordnet plan for byutviklingen.

– Den har vært for klattvis og i for stor grad styrt av hvordan vi vil bli oppfattet utenifra, sier Forfang.

Han etterlyste sterkere politisk styring på vegne av byens innbyggere og mener byutviklingen i for stor grad skjer på utbyggernes premisser.

Unikt

Sitter har bodd i Gamle Stavanger i mange år og liker ikke en utvikling med stadig flere festivaler og økende cruisetrafikk.

– Gamle Stavanger består av noe unikt og opprinnelig. Motsetningen mellom det gamle og originale og den utviklingen vi eller ser er stor: Etterspørsel etter høyhus, bygge tettere, glass, stål og betong. Dette er et stort paradoks, sier Sitter.

Hun mener byen har nådd toppen for hva den tåler dersom man skal bevare Stavanger både som turistby og en liten storby i norsk sammenheng. Og hun frykter også for at særtrekkene ved byen skal forsvinne i større grad.

– Ja, jeg er redd for det, og at vi skal miste sjela vår, sier Sitter.