NRK Meny
Normal

Stavanger katedralskole inviterer til forskerutdanning

Fra neste høst blir det etablert en egen forskerlinje ved den videregående skolen i Stavanger. Utdanningen er et samarbeidsprosjektet med Universitetet i Stavanger og lokale bedrifter.

Forskerlinje på Stavanger katedralskole

Elevene Nikolai Nordbø Kleppe, Knut Sørenes Kloster og Eiliv Janssen, som er avdelingsleder for realfag, ser fram til den nye forskerlinjen ved Stavanger katedralskole.

– Vi ser at elevene kommer inn her med veldig stor interesse for matematikk. Så undervurderer vi dem litt, og så setter vi dem inn i de vanlige programmene i matematikk.

Det sier Eiliv Janssen som er avdelingsleder for realfag ved Stavanger katedralskole.

Les også: Velger ingeniørstudier tross nedgangstider

Les også: Hvem sa matte er kjedelig?

Skolen flytter et matteprogram fra VG2 ned til VG1. I tillegg legger de inn koding/kunstig intelligens, slik at elevene på forskerlinjen ender opp med 35 uketimer mot 30 i dag.

Vidar Janssen

Avdelingsleder for realfag ved Stavanger katedralskole, Eiliv Janssen, mener at skolen har undervurdert en del av de elevene som har sterk interesse for matematikk.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Forskerlinjen på Stavanger katedralskole starter neste høst. Ifølge skolens egen hjemmeside skal linjen gi elevene:

  • Undervisning og praktisk erfaring for å forstå hva forskning er
  • Jobbe med utvikling i ledende teknologibedrifter
  • Mulighet til å ta fag på Universitetet

Flinke elever

Stavanger katedralskole har etablert samarbeid med Universitetet i Stavanger, og med lokale bedrifter, i forbindelse med at de oppretter forskerlinjen.

Les også: Eliteutdanning blir lagt ned

Les også: Mer realfag i barneskolen fra dette skoleåret

– Shoreline, som vi har fått en avtale med, de driver med simulering av installasjon av vindmøller offshore. Det er mye programmering, mye matematikk. Det er det som vi skal leve av etter oljen. Dette tror vi blir bra. Da får elevene lov til å være med og få kjennskap til den nye teknologien som kommer, sier Janssen.

– Det er de ypperste av de ypperste dere er ute etter her. Det nytter ikke med en treer her?

– Hvis du har interesse for matte og koding, så er dette relevant. Du trenger ikke være spesielt god i matematikk og koding. Det viktigste er det at du har interesse for det.

Han innrømmer likevel at det vil være flinke elever som trekkes til forskerlinjen.

– Vi rekrutterer stort sett elever med høyt snitt ut fra ungdomsskoen i utgangspunktet. De elevene vil vi jo rekruttere fortsatt.

Terje Handeland

Terje Handeland er leder for nye satsinger i selskapet Valide i Stavanger. Han mener forskerlinjen ved Stavanger katedralskole er et godt og konkret tiltak.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Midt i blinken

Terje Handeland er leder for nye satsinger i selskapet Valide i Stavanger.

– Vi trenger omstilling. Vi trenger å bevege oss der mulighetsbildet beveger seg. Jeg tror dette vil være et godt og konkret tiltak. Starte med ungdommen, få dem giret, og få de inn i industrielle sammenhenger, sier Handeland.

Les også: – Nå har unge en unik mulighet til å komme inn i oljevirksomheten

Nikolai Nordbø Kleppe er elev på andre året ved Stavanger katedralskole. Han er for gammel for det nye tilbudet.

– Hvis ikke hadde det vært midt i blinken. De som er to år yngre må bare hive seg på dette her. Det blir sikkert en drøm for de elevene som går der, sier Nordbø.