NRK Meny
Normal

Stavanger får unik kunstsamling

Den tidligere direktøren på Louisiana Museum for Moderne Kunst i Købehavn har testamentert samlingen sin til Rogaland Kunstmuseum

Rogaland Kunstmuseum
Foto: NRK

 Den private kunstsamlingen består av omlag 100 tegninger av amerikanske og europeiske etterkrigskunstnere - som Anselm Kiefer, og en samling etnografika, med afrikanske treskulpturer , indianske keramikk, koreansk 800-tallsporselen, samt et stort kunstbibliotek.

Han visste jeg var veldig glad i Rogaland Kunstmuseum.

Jan Groth

Den tidligere direktøren og kuratoren ved Louisiana Museum for Moderne Kunst i Købenahvn, Steingrim Laursen døde i høst på en reise til Egypt, 75 år gammel. Han var en god venn og partner av kunstneren Jan Groth, og testamenterte det meste av samlingen sin til Groths fødeby Stavanger, mens noe går til Museum of Modern Art i New York der Laursen satt i rådgivningskomiteen for tegninger.

Steingrim Laursen

Steingrim Laursen på Louisiana Museum for Moderne Kunst utenfor København i 2004.

Foto: ZACK SECKLER / AP

Ny start

- Vi er nesten uten ord, for dette er en fantastisk samling av internasjonale kunstnere. De aller beste amerikanske kunstnere, som vi aldri vil komme i nærheten av på noe annet tidspunkt. Det er en ny start for museumet, sier direktør Peter Meyer ved Rogaland Kunstmuseum.

Etter at Steingrim Laursen døde i høst fikk direktør Peter Meyer beskjeden. Samlingen skal gå inn i Groth-samlingen på Rogaland Kunstmuseum.

- Han viste jeg var veldig glad i Rogaland Kunstmuseum. Disse etnografika har også vært en plattform for min kunstneriske utvikling. Da synes Laursen at det var helt logisk at vi laget en helhet ut av det. Han og jeg har stått hverandre nær i over 40 år, og det er virkelig snakk om en felles utvikling, sier Jan Groth.

Den kunstneriske verdien er høy, mener Groth, men pengeverdien kan han ikke anslå.

Groth-samling

Jan Groth

Jan Groth foran et av sine bilder. Han var nær venn og partmer med Steingrim Laursen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Jan Groth flyttet fra Stavanger da han var 11 år gammel, men Rogaland Kunstmuseum sørger for at den anerkjente kunsteren stadig vekk forbindes med Stavanger. Museet har arbeider og dokumentasjon fra hele karrieren til Jan Groth i arkiv og en Groth-samling med verk av norske og internasjonale samtidskunstnere. Den nye samlingen vil gjør at vi bedre kan forstå Groths verker, mener Peter Meyer.

- Du skal forestille deg Groths nesten tomme bilder. Så er det de kunstnere han er i familie med. Det er på den måten de blir et supplement til vår utstilling av Groth og hans samling.

I løpet av de nærmeste månedene skal Steingrim Laursens leilighet i København tømmes for kunst. I november neste år blir det åpning i Rogaland Kunstmuseum.