NRK Meny
Normal

Stavanger får PET-scanner i 2015

Helse Stavanger gir grønt lys for bygging av et PET-senter neste år. Innsamlingsaksjonen til Sykehuset i våre hender er da kommet så langt at pengene kan bli gitt til Universitetssykehuset

PET-skanner

Nå har Helse Stavanger satt av penger til å ta imot PET-scanneren som Sykehuset i våre hender har samlet inn penger til.

Foto: Torkild Jemterud / NRK

Det avanserte røntgenutstyret, som gir effektive diagnoser, vil koste mellom 30 og 40 millioner kroner i tillegg til utbyggingen som kreves på sykehuset for å få plass til maskinen. Det er nettopp det sykehuset nå er i gang med.

– I forrige uke behandlet styret budsjettet for neste år og satte av 8,8 millioner for begynnende bygningsmessige tiltak for å ta imot denne gaven. Vi må forberede oss og sikre plass til så tungt og stort utstyr. Nå er de første tiltakene i ferd med å bli planlagt, sier styreleder i Helse Stavanger, Per-Endre Bjørnevik.

Vil kjøpe PET-skanner i slutten av 2014

Sykehuset i våre hender har samlet inn penger til PET-skanneren ved Universitetssjukehuset i Stavanger i tre år, og sikter på å finansiere selve maskinen.

– For oss betyr det at sykehuset gjør det de har sagt at de vil gjøre. Det er godt i tråd med de planene og den tanken vi har hatt om at de må være klare til å ta imot gaven når den er klar, sier Johannes Hausken, leder for innsamlingsaksjonen til Sykehuset i våre hender.

Bergen har en PET-skanner, Tromsø har en, Trondheim har en, Oslo har tre. Stavanger har ingen, men det vil Viking Fotball, Stavanger Symfoniorkester og Sykehuset i våre hender få orden på.

ARKIVVIDEO: Kjente og kjære artister har gått sammen for å samle inn penger til PET-scanner ved SUS.

De har nå samlet inn 23 millioner og håper på å være i mål i løpet av vinteren 2014.

– Det er et viktig utstyr som jeg har hørt ifra medisinsk hold bør være en del av utstyret på ethvert universitetssykehus. Vi i innsamlingsaksjonen har jobbet for at Stavanger også bør ha det beste utstyret. Pasientene er opptatt av det og jeg tror det kan være med å redde liv også i Rogaland, sier Hausken.

Kan være på plass i 2015

Selv om Sykehuset i våre hender betaler for selve maskinen må den driftes og vedlikeholdes med midler fra Helse Stavanger.

– Det er dyrt å drifte og det er dyrt å gjennomføre de investeringene som skal til. Hittil har vi fått dekket behovet for denne regionen i Bergen, og der er det fortsatt kapasitet, men den begynner å bli fylt opp, så det er høyst nødvendig at vi nå får tilgang på et slike anlegg også her i Stavanger, sier Bjørnevik.

– Nå er 8,8 mil satt av og så får vi ta de videre utbyggingene på neste års budsjett, så håper vi at det kan være klart i 2015, legger han til.

– En utrolig viktig bidragsyter

Hausken er glad for at sykehuset tar imot gaven, og gleder seg stort til tilbudet er på plass.

– I likhet med strålebehandlingen på sykehuset så er det viktig for folk å få gjort den behandlingen her og slippe å reise. Syke folk skal ikke måtte reise langt vekk, sier Hausken.

Nå håper de begge på at alt går etter planen.

– Drømmen vår er at den står på plass i 2015, sier Hausken.

– Vi i styret setter utrolig stor pris på den innsatsen som Sykehuset i våre hender gjør. Det har betydd mye for anskaffelsen av avansert utstyr tidlig og de er en viktig bidragsyter for sykehuset, sier Bjørnevik.

Vil ha PET-scanner til Stavanger.

ARKIVVIDEO: Julie Thommassen Stoltenberg fekk diagnose lymfekreft etter ei undersøking på Haukeland sjukehus i Bergen. Med hjelp av Pet-skanning er ho nå friskmeldt.