Hopp til innhold

Her kan du velge å bo både privat og kollektivt

Det er stor interesse for et nytt bofellesskap i østre bydel i Stavanger. I de 34 leilighetene skal beboerne både kunne ha et privatliv og dyrke sosialt fellesskap.

Vindmøllehagen

I Vindmøllebakken bokollektiv skal folk kunne bå både privat og kollektivt.

Foto: Illustrasjon Lars Tornøe

– Både gamle og unge, enslige og familier er velkomne.

Det sier en av gründerne av Gaining by sharing, Siv Helene Stangeland fra Helen og Hard

Det var trangt om plassen da arkitektfirmaet Helen og Hard og entreprenøren Kruse Smith i går kveld inviterte til informasjonsmøte om Vindmøllebakken bofellesskap i Østre bydel i Stavanger.

Vindmøllebakken

Siv Helen Stangeland, arkitekt i firmaet Helen og Hard, industridesigner Kristin Støren Wigum og Sissel Leire fra Kruse Smith er kvinnene bak Vindmøllehagen.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

I 34 leiligheter pluss rikelig fellesareal skal beboerne både kunne ha et privatliv og dyrke sosialt fellesskap. Nå inviteres interesserte til kurs for å finne ut om de passer til kollektivlivet.

Fremtidsrettet

– Vi tror dette er en ny og fremtidsrettet måte å bo på hvor det er tilrettelagt for å dele mer og dra nytte av å bo sammen flere generasjoner, sier Stangeland.

– Et kollektiv, men ikke helt et kollektiv likevel?

– Det er et kollektiv, men alle har sin egen boenhet. Felleskappet har en på en måte i tillegg, sier hun.

Bofellesskapet bygger på Gaining by Sharing, en modell utviklet av Helen & Hard arkitekter, Indigo Vekst og Gaia Trondheim. Byggherre er Helen & Hard, indigo Vekst og Kruse Smith Eiendom. Vindmøllebakken er godkjent som pilotprosjekt i Framtidens bygg.

Tiden for denne type ordninger?

– Da vi begynte for tre år siden, så folk rart på oss, og tenkte at dette var en ny hippiegenerasjon, men i løpet av tre år har det skjedd mye, Stangeland.

Informasjonsmøte om vindmøllebakken

Rundt 100 personer hadde møtt fram til informasjonsmøtet om Vindmøllebakken tirsdag kveld.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Vi ser nå at det er en internasjonal trend. Dette med co-living snakkes det om i store byer rundt omkring og arkitekter prøver å finne nye svar på hvordan vi kan leve på mindre fotavtrykk. Det er jo del av en større grønn bevegelse hvor en etterspør andre alternativer, sier hun.

God blanding

Rundt 100 møtte opp for å høre mer om moderne kollektiv. En av dem var Camila Barrera.

Camilla Barrera

Camilla Barrera synes Vindmøllebakken er et spennende konsept.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Jeg synes det er veldig spennende. Leilighetene ser veldig fine ut, og det er mange ting som skal være felles, og det er helt fantastisk. En får mye mer enn i en privat bolig, men samtidig er en del privat. Jeg var redd det skulle være altfor mye felles, men her er det en god blanding, sier Barrera.

Hun elsker å lage mat og fryktet at kjøkkenet i leiligheten ville være for lite.

– Her svarte de at jeg kan dele en del ting, lage mat med de andre, men de dagene vi har lyst til å eksperimentere litt hjemme, kan vi gjøre det og, sier hun.