Stavanger domkirke er nå stengt

Et nytt og storslått orgel skal på plass i Stavanger domkirke. Dermed må kirken stenges midlertidig. Siste konsert på en lang stund var i går.

Stavanger domkirke
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Svein Inge Thorstvedt

Svein Inge Thorstvedt er kirkeverge i Stavanger domkirke.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Nå er det stengt. Vi åpner tidligst 15. august, men det kan hende det drøyer til september, sier Svein Inge Thorstvedt, som er kirkeverge i Stavanger domkirke.

Arbeidet har allerede begynt i dag. Det jobbes nå iherdig med å få på plass stillaset som skal brukes når orgelet skal bygges.

Intonering tar tid

– Tar det virkelig et halvt år å få på plass et orgel?

– Å bygge et orgel tar lang tid og det må gjennom mange faser. Først skal reisverket på plass, bare det kommer til å ta cirka to måneder, så skal orgelet stemmes etter rommet, også dette kan ta veldig lang tid, forklarer kirkevergen.

Prosessen med å stemme orgelet kalles intonering på fagspråket. Denne intoneringen er viktig, og klangen i hver enkelt pipe skal justeres til minste detalj. Til slutt vil orgelet få en helhet og klang som passer kirkerommet.

Ingen vielser eller turister

St. Petri kirke i Stavanger

I mellomtiden må vielsene pågå i St. Petri kirken.

Foto: St. Petri menighet

Det er ingen hemmelighet at det er mange gifteklare som ønsker å benytte seg av den storslåtte kirken, men de må pent vente, eller ta i bruk kirkens midlertidige oppholdsplass, som blir i St. Petri kirken.

– Vi har informert alle som bestilte vielse om at kirken kunne bli stengt for en periode, så da må de vies i St. Petri eller en annen kirke, sier Thorstvedt.

Kirken kommer heller ikke til å ta imot turister i denne perioden.

– Jeg hadde håpet at vi kunne ha kirken åpent i en periode i sommer, men det går ikke så lenge arbeidet pågår, sier han.

Turistene som kommer til Stavanger må i denne perioden ta til takke med et besøk i bispekapellet.

Går alt etter planen blir 18. september en merkedag med en høytidelig overrekkelse av orgelet, forteller kirkevergen.