NRK Meny
Normal

– Gir assosiasjoner til en annen tid

Statsviter Svein Tuastad mener Arbeiderpartiet «bestiller masse bråk i fremtiden» gjennom eksklusjonen av Jone Andersen.

Svein Tuastad

Statsviter ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad mener det vil være uklokt av Arbeiderpartiet å ekskludere Jone Andersen fra partiet.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det vil være uklokt av Arbeiderpartiet å ekskludere Jone Andersen fra partiet, mener statsviter ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad.

Styret i Stavanger Ap gikk mandag kveld inn for å ekskludere Andersen på bakgrunn av at han stemte stikk i strid med resten av partiet i skjenkesaken i juni.

– Et lokallag i krise trenger ro, ikke mere bråk, sier Tuastad.

Statsviteren mener at beslutningen om eksklusjon er uklok fordi den ikke fjerner det som er problemet i Stavanger Arbeiderparti.

Stavanger Arbeiderparti vil ekskludera Jone Andersen. Styret i partiet vedtok i går kveld å innleia eksklusjonssak mot bystyrerepresentanten.Bakgrunnen er at Andersen gjekk på tvers av partiet sitt i ei skjenkesak i sommar.

Vil ekskludere Jone Andersen

– Hovedproblemet er jo at man ikke er nok på talefot mellom de to fløyene. Det er Jone Andersen bare et symptom på. Det underliggende problemet er jo noe annet. Så man fjerner symptomet, man fjener ikke problemet. I tillegg så bestiller man masse bråk for fremtiden. Det er ikke særlig lurt, mener Tuastad.

– Opplagt at det og er andre ting

På bakgrunn av alt bråket i Stavanger Arbeiderparti den siste tiden, som toppet seg med utmeldingene til Hilde Karlsen og Anne Torill Stensberg Lura, tror Tuastad at det ligger mer bak eksklujon enn det som er den offisielle begrunnelsen.

– Det er opplagt at det og er andre ting, sier Tuastad.

Les også: – Ein runde til, takk!

Les også: Skjenkefarse i Stavanger

Han sier at det ikke er vanskelig å være enig med ledelsen i Stavanger AP om at Jone Andersen har opptrådt illojalt.

– Poenget er at her er det konflikten i Stavanger Arbeiderparti som ligger under, sier han.

Les også: – Stemte med min samvittighet

Jone Andersen

Styret i Stavanger Ap gikk mandag kveld inn for å ekskludere Jone Andersen på bakgrunn av at han stemte stikk i strid med resten av partiet i skjenkesaken i juni.

Foto: Anders Fehn / NRK

Orienterte Fremskrittspartiet

Disiplinærsaken mot Jone Andersen ble behandlet i Stavanger Arbeiderparti også i september. Den gangen fikk Andersen en advarsel fra styret. Grunnen til at saken er kommet opp på nytt er opplysninger om at Andersen alt fem dager før bystyremøtet i juni orienterte Fremskrittspartiet om hva han kom til å stemme.

Lederen for Stavanger AP, Tore Nordtun, avviste mandag kveld overfor NRK at det lå noe mer bak vedtaket om å gå inn for eksklusjon.

– Dette er en enkeltsak. Jeg legger ikke skjul på at vi har hatt andre utfordringer, men det er denne saken nå. Et parti må ha både vegger og tak i huset og vi må ha kjøreregler. Vi kan ikke ha et slik at de begynner å utvikle seg en kultur hvor man ikke forholder seg til det, sier Nordtun.

Jone Andersen

Ifølge ledelsen i Stavanger Arbeiderparti var det Jone Andersen sin opptreden i forkant av bystyremøtet om skjenkesaken som utløste vedtakt om å gå inn for eksklusjon.

Foto: NRK

– Svært spesiell sak

Eksklusjoner fra politiske partier er svært skjeldne. I en E-post fra Arbeiderpartiet til NRK tirsdag heter det at: Det er svært sjeldent at Arbeiderpartiet ekskluderer medlemmer. De to siste årene har det kun vært én sak. Det har ikke vært noen eksklusjonssaker i Rogaland på mange år.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet vil ikke kommentere saken overfor NRK.

Les også: Vil ha ro i partiet før valkampen

Les også: Dobbel utmelding i Stavanger Ap

Statsviter Tuastad mener og at dette er en svæt spesiell sak.

– Arbeiderpartiet holdt på med slike trusler og eksklusjoner for femti år siden. Da hadde de kanskje en grunn til det, men det ble oppfattet som litt stalinistisk. Eksklusjoner mot meningsmotstandere, mot meningsmotstandere som står på programmet ellers, det er veldig spesielt. Det gir assosiasjoner til en annen tid, sier Tuastad.