Hopp til innhold

– Det gjør sterkt inntrykk å være her

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) roser lokalsamfunnets innsats da vannet flommet over. Nå lover han at staten skal støtte kommunene som ble rammet av Synnes herjinger.

Flom Eigersund

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og Tord Lien (Frp) var på plass i Eigersund svært kort tid etter flommen. Det er fortsatt høy vannføring i elvene i området.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

De skulle få se skadene etter ekstremværet Synne med egne øyne. Og det fikk de. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) var i dag i Eigersund og fikk se flere eksempler på hvordan ekstremværet Synne ødela – både i bygd og by.

Odd Stangeland på Tengs bru

Ordfører i Eigersund, Odd Stangeland (Ap), har hatt ei travel helg. I dag hadde han tydelige beskjeder til statsrådene om hvilken hjelp kommunen trenger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det gjør sterkt inntrykk å være her. Det er viktig for oss å se de store skadene flommen har gjort, og gi støtte til profesjonelle og frivillige som lokalt har stått på dag og natt, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Lørdag ble flomvarselet hevet til rødt. Det var full beredskap i blant annet Egersund, da ekstremværet slo inn i helga. Personer ble evakuert fra en rekke hus, men mandag var det mulig for de fleste å flytte tilbake til husene sine igjen.

– Staten har allerede vært på plass før flommen kom, og nå jobber NVE med å sikre at skadeomfanget ikke blir større, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

De to statsrådene fikk alle detaljer om flommen fra representanter fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og kommunen.

– Det har vært en ekstrem situasjon for kommunen, og nå trenger vi hjelp fra staten for å sikre oss mot framtidige flommer, sier ordfører i Eigersund, Odd Stangeland (Ap).

Skal ta bedre hensyn til ekstremvær

Helikopterbilder fra søndagen viser hvordan deler av Dalane var oversvømt av vann. Vannet trakk seg tilbake natt til mandag, noe bildene fra lufta mandag formiddag viser.

Og det er ikke siste gang vi vil oppleve ekstremvær, ifølge meteorologene. Frem mot år 2100 vil lignende værsituasjoner ramme oss dobbelt så ofte, dersom utslippene fortsetter som i dag, advarer meteorolog.

– Vi kommer til å få mer uvær i årene som kommer, og vi må derfor ta bedre hensyn til flom- og rassikring, sier Sanner.

Lundeåne flommer over

Slik så det ut da Lundeåne i Egersund sentrum flommet over i helga.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Eigersund ber om penger til flomsikring, og håper regjeringen kan være med på langsiktige tiltak slik at kommunen blir mindre flomutsatt enn i dag.

– Vi kan bidra med penger til å gjenoppbygge kommunal infrastruktur. Dette gjelder for eksempel ødelagte broer og veier, vann og avløp. Vi kan også hjelpe til med økonomisk støtte til opprydningen som skal gjøres, sier Sanner.

Oppfordrer til bedre samarbeid

Ministrene er imponert over hvordan kommunene, NVE og frivillige har håndtert flommen som rammet Rogaland og Agder.

– Her var man rett på med en gang, både dag og natt. Lokalbefolkningen fikk god informasjon om hva som skjedde, sier Sanner.

Tiltakene som ble iverksatt i Eigersund, fungerte bra, ifølge kommunen. I tida framover blir det et tett samarbeid med NVE for å sikre at beredskapen er godt nok ivaretatt.

– Det er viktig å få til en diskusjon om hvordan staten kan bidra i oppfølgingen, slår kommunalministeren fast.