Hopp til innhold

Statoil: Utbygging på norsk sokkel kan konkurrere på pris

Statoil har redusert kostnadene ved utbygging av Gullfaks Rimfaksdalen-feltet fra 4,8 milliarder til 3,7 milliarder. Det kom fram på en pressekonferanse under oljemessen ONS 2016 i Stavanger tirsdag.

Gullfaks Rimfaksdalen

Gullfaks Rimfaksdalen er bygget ut med en havbunnsramme med to enkle gassproduksjonsbrønner.

Foto: Statoil

– Dette er et tegn på at utbygging av olje og gassproduksjonen på norsk sokkel igjen er i stand til å konkurrere på pris, sier Arne Sigve Nylund som er sjef for utbygging av norsk sokkel i Statoil.

Gullfaks Rimfaksdalen (GRD) skulle etter planen ha oppstart på julaften i år, men produksjonen på feltet er allerede i gang.

Les også: Spår gode tider for oljeindustrien fra 2017

De utvinnbare reservene er ca. 80 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste gass. Partnere er Statoil (operatør), Petoro og OMV.

Arne Sigve Nylund

Arne Sigve Nylund som er sjef for utbygging av norsk sokkel i Statoil sier at utbygging av olje og gassproduksjonen på norsk sokkel igjen er i stand til å konkurrere på pris.

Flotte oppdrag

Nylund mener årsaken til at det har vært mulig å redusere kostnadene ved utbyggingen er godt arbeid både i Statoil og hos leverandørene.

– Det viser seg gang på gang når vi jobber med konseptene, finner gode løsninger, bruker litt mer tid, finner vi løsninger som er enda smartere, mer effektive og robuste, sier Nylund.

Statoil viser til ferske kostnadskutt i flere prosjekter, blant annet på Johan Sverdrup-feltet. Selskapet fortalte mandag om kostnadsreduksjoner på 24 milliarder på det prosjektet.

– Det er en generell trend at industrien har tatt over seg behovet for forbedring, og gjør dette på en veldig god måte. Vi ser at vi og får flotte oppdrag til norske leverandører. det er veldig, veldig kjekt, mener Nylund.

Gass til Kårstø

Gullfaks Rimfaksdalen er bygget ut med en havbunnsramme med to enkle gassproduksjonsbrønner. Det er mulighet for tilknytning av ytterligere to brønner. Brønnstrømmen er koblet opp mot eksisterende rør til Gullfaks A-plattformen.

Gass og kondensat blir transportert i rørledning for behandling på gassprosesserings-anlegget på Kårstø i Rogaland. Derfra eksporteres gassen til markeder på kontinentet.