Utskiftningen av navnet, fra Statoil til Equinor, går over flere år, for å holde kostnadene nede. Grunnen til endringen er at selskapet i større grad utvikler seg innen annen type energi enn olje.
– Navneendring gjenspeiler at vi er i utvikling som selskapet. Det koster å skifte navn, men vi har veldig mange gode grunner for å gjøre det, sier konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, til NRK.
Selskapet regner med at prisen på navneendringen kommer til å koste mellom 230 og 250 millioner kroner.
– Jeg forventer ikke det skal være kjærlighet ved første blikk med Equinor. Mitt råd er. Gi det tid. La det modne, sier konsernsjefen.
– Vi posisjonerer oss for langsiktig verdiskaping og å være konkurransedyktige også i en lavkarbonfremtid, sier konsernsjef Eldar Sætre.
Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil– Det er verken stat eller olje i navnet. Blir det et savn?
– Vi har funnet et navn som er bedre rettet inn mot framtiden. Vi utvikler oss i retning av et bredt energiselskap. Jeg er sikker på at Equinor vil understøtte vår strategi og visjon om å forme energifremtiden, sier han.
Navnet var opptatt
Navnet og domenet Equinor.no var egentlig opptatt. En dyrekiropraktor og veterinær på Østlandet hadde rettighetene til navnet.
– Ja, det oppdaget vi etter hvert. Vi har hatt en god dialog med henne.
I et Facebook-innlegg opplyser dagens Equinor om at de snart bytter navn til Equina.
Konsernsjefen ønsker ikke å si noe om hva selskapet har betalt for å overta navnet.
Regjeringen støtter navnet
Forslaget til nytt navn vil bli fremmet til Statoils generalforsamling 15. mai. Den norske regjeringen støtter som majoritetsaksjonær forslaget og vil stemme for det på generalforsamlingen.
– Beslutningen reflekterer at Statoil er i ferd med å utvikle seg til et bredt energiselskap, i tråd med den globale utviklingen i energisektoren, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).
Oljeminister Terje Søviknes støtter Statoils navneforslag.
Foto: Rolv Christian Topdahl / NRKFremtiden
Oljehistoriker og tidligere spesialrådgiver i Norsk Olje og Gass, Bjørn Vidar Lerøen, støtter også navneendringen.
– Det er en naturlig utvikling. Vi har hatt 50 års oljehistorie der Statoil har vært viktig. De neste 50 årene vil bli veldig annerledes. Vi er i en brytningstid.
– Men hva synes du om selve navnet?
– Det finnes mange oppfatninger av et navn. Jeg støtter dette. Det blir en svær jobb å forankre det. Men det blir en anledning til å få mye oppmerksomhet, sier Lerøen.
Liker ikke
Men det er langt ifra alle som liker det nye navnet. Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener det nye navnet er et angrep på Statoils stolte historie og det statlige eierskapet. Han skriver på Facebook at han mener navnebyttet bør stoppes.
– Jeg synes det er synd at man ønsker å endre navnet på Statoil og ta vekk det som viser hvem som eier selskapet. Det er fellesskapets eie, sier Tvedt Solberg til NRK.
Nå vil Arbeiderpartiet be olje- og energiministeren komme til Stortinget og redegjøre for navneskiftet.
– Det å skifte navn på et selskap med så mye historie er et så viktig spørsmål at det ikke er noe styret bare kan bestemme. Det tillegger generalforsamlingen å avgjøre dette, uttaler partiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide i en pressemelding.
Heller ikke Språkrådet er særlig imponert over Statoils navnebytte.
– Helt umiddelbart synes jeg ikke det nye navnet er kjempegodt. Det sier ikke noen verdens ting om hva virksomheten driver med, sier direktør i Språkrådet, Åse Wetås.
Fra et navnefaglig synspunkt syns hun endringen er en dårlig idé.
– Statoil har blitt brukt i 50 år. Det er ikke optimalt det heller med norskspråklige briller, men det er innarbeidet, sier hun.
I 2016 ble det nytt navn på alle Statoils bensinstasjoner i landet. Det nye navnet Circle K ble ikke like godt mottatt av alle. Språkrådet uttalte at det å velge et navn uten norsk uttale, ikke var det beste navnevalget.
Ansatte visste ikke
Overraskelsen om navneendringen var stor for Per Steinar Stamnes, leder for sokkel i fagforbundet Industri Energi i Statoil.
– Hva? Det er ikke 1. april ennå. Dette er kjempeoverraskende.
Per Steinar Stamnes, sokkelleder for Industri Energi i Statoil, måtte se en ekstra gang på kalenderen da NRK ringte. Nei, det var ikke 1. april.
Foto: Elise Farestveit / NRKEtter å ha fått noen sekunder til å tenke seg om, er Stamnes ikke overbevist.
– Statoil klinger bedre. Jeg skjønner ikke hvorfor de skifter navn.
Også leder for sokkel i Safe i Statoil, Terje Enes, er overrasket.
– Vi har ikke rukket å snakke om det. Jeg visste ingenting. Dette kommer helt overraskende. Jeg synes det er risikofylt å gjøre dette, sier han til NRK.
Enes forteller at navneendringen kommer til å bli tema på årsmøtet i fagforbundet i dag.
Vanskelig staving
Konserntillitsvalgt for YS i Statoil, Bjørn Asle Teige, har hatt litt tid til å tygge på navnet Equinor.
– Jeg tenker på: klarer jeg å skrive det rett da? Det er en Q og en U ... det skal nok gå bra.
– Men liker du det?
– Jeg tygger på det ennå. Jeg har sagt og tenkt Statoil i hele mitt voksne liv. Det er nok en komité som har sittet og tenkt på disse tingene. Men det er noen som har spurt om dette betyr et større skille mellom stat og olje. Men det blir spekulasjoner, sier han.
Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt for YS og Safe i Statoil, lurer på navneendringen er et forvarsel om at staten skal spille en mindre rolle i energiselskapet.
Foto: Ole Andreas Bø / NRKMen det finnes også ansatte som er fornøyde.
Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), som har 1.300 medlemmer i Statoil, er godt fornøyd med Equinor.
– Det henspiller på likevekt og balanse og har også med seg det norske. Vi ønsket et navn som viser at vi er i transisjon til et bredt energiselskap, som driver med mye mer enn olje og gass. Og det har vi fått til, sier NITOs konserntillitsvalgt i Statoil, Stig Lægreid.
Konsernsjefen var forberedt på at det ville komme reaksjoner, men mener likevel det var et viktig grep å ta.
– I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser frem mot de neste 50 årene, den globale energiomleggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energiselskap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt. Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i fremtiden, sier Sætre.
Pressekonferansen, torsdag morgen, kan du se her:
Norges største og mest kjente selskap skifter navn. Klokka 9.30, torsdag morgen, holdt selskapet pressekonferanse om navneendringen.