Hopp til innhold

Statoil skal bruke milliarder på nyvinninger - skal fjernstyre mer plattformarbeid fra land

Oljeselskapet skal bruke mellom 1 og 2 milliarder på ny teknologi og et nytt kompetansesenter i Stavanger.

Statoil VR

Konserndirektør Jannicke Nilsson forteller om Statoils fremtidsplaner. Blant annet skal man spare kostnader med å finne frem på plattformer med VR-briller.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Digitalisering kan hjelpe oss å jobbe mer sikkert og mer effektivt, og unngå at mennesker utfører de mest risikoutsatte jobbene, sier Jannicke Nilsson, konserndirektør for sikker og effektiv drift i Statoil.

Sikkerhet er ett av områdene som skal bli bedre når Statoil nå planlegger å investere mellom en og to milliarder kroner frem mot 2020 i ny digital teknologi. Ting skal effektiviseres og automatiseres. Blant annet er planen å robotisere boringen etter olje og gass.

Statoil skal også bygge et digitalt kompetansesenter i Stavanger-området. Kompetansesenteret vil samarbeide med eksterne fagmiljøer, ha egne enheter for dataanalyse, maskinlæring og kunstig intelligens. Rekruttering vil skje både innad i Statoil og eksternt.

Planen er også at digitaliseringen skal fjerne monotone og manuelle oppgaver.

– Arbeidsoppgaver med kjemisk eksponering, støyfulle og monotone oppgaver gir arbeidsmiljøskader, slitasje og ergonomi-skader, sier Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig i fagforbundet Safe.

Vil spare penger

Selv om økt digitalisering ofte kan føre til færre ansatte, mener Furre at det ikke er noen vei utenom.

– Jeg håper jo at man finner nye og mer interesse oppgaver til de ansatte som blir overflødiggjørt med ny teknologi, sier han.

Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, legger imidlertid ikke skjul på at selskapet ser for store innsparinger med satsingen.

Eldar Sætre

Konsernsjef Eldar Sætre ser fremover.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– De største gevinstene ligger på inntektssiden. Satsingen på digital teknologi vil øke sannsynligheten for funn, bedre regularitet og øke utvinningen fra reservoarene våre, sier han.

Finner fram med VR-briller

Helt konkret skal ansatte nå for eksempel slippe å lete fram kompliserte tegninger av plattformer og andre installasjoner. Nå trenger de bare å ta på seg VR-brillene.

– Med disse brillene kan vi finne fram til bestemte ventiler på få sekunder, kontra lete dem opp på tegninger. Dette kan spare masse tid, sier Jannicke Nilsson.

Både hun og konsernsjefen understreker at Statoil allerede er langt framme i bruken av digitale løsninger. Men selskapet har også møtt på problemer på feltet.

– Datasikkerhet er et helt avgjørende premiss for dette, sier Sætre.