Hopp til innhold

Statoil leverer bedre enn ventet i første kvartal

Statoil hadde i første kvartal et justert driftsresultat på 3,31 milliarder dollar, en firedobling fra samme periode i fjor.

Eldar Sætre

Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil la torsdag fram solide resultater.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I første kvartal i fjor var resultatet 857 millioner dollar. Resultatet var bedre enn analytikerne hadde ventet, ifølge flere medier.

Statoil rapporterer at resultatene i første kvartal kjennetegnes av solid inntjening og sterk kontantstrøm fra drift i alle segmenter. Gjeldsgraden i selskapet er redusert fra 35,6 prosent til 30 prosent.

– Reduserer kostnader

– Våre solide finansielle resultater og sterke kontantstrøm fra alle segmenter var drevet av høyere priser, god drift og underliggende produksjonsvekst på 5 prosent. Produksjonen fra norsk sokkel var den høyeste på fem år, drevet av høy regularitet og opptrapping av produksjonen på nye felt, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil ASA i en børsmelding.

Konsernsjefen trekker fram at den internasjonale porteføljen leverte positive resultater, og at kontantstrømmen per fat etter skatt var på nivå med konsernets norske portefølje.

– Vi fortsetter å redusere kostnader gjennom effektivisering, og er i rute for å oppnå ytterligere en milliard dollar i årlige kostnadsforbedringer i 2017, sier Sætre.

Statoil gjorde sju funn fra de ni letebrønnene de boret i første kvartal.

– Flesteparten kan raskt settes i lønnsom produksjon. Vi er også i ferd med å starte vårt leteprogram i Barentshavet, der vi skal teste flere prospekter i de neste seks månedene. I kvartalet fikk vi godkjent tre planer for utvikling og drift, og vi leverte ytterligere to prosjekter til godkjenning hos norske myndigheter, et klart uttrykk for vår satsing på fortsatt industriell utvikling på norsk sokkel, sier Sætre.

– Overraskende positivt

– Resultatene er positivt overraskende. De rapporterer sterkere tall enn ventet på de fleste områder, sier oljeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie.

Bakken sier de gode resultatene blant annet skyldes at selskapet har produsert mer olje og gass, samtidig som de har fått bedre betalt.

– De har også klart å holde kostnadene nede delvis på grunn av mer effektiv drift, og fordi det har vært lavere priser på det de har kjøpt inn, sier Bakken.

Bakken tror 2017 blir et bedre år enn 2016 for selskapet, og trekker frem at Statoil viser større investeringsvilje etter den store snuoperasjonen selskapet har vært gjennom.

Bedre enn forventet

Resultatet var vesentlig bedre enn analytikerne hadde ventet, ifølge en sammenstilling av forventninger fra 28 analytikere som Statoil innhentet på forhånd.

DNB Markets skriver i en markedsoppdatering torsdag morgen at det justerte driftsresultatet er 26 prosent bedre enn ventet.

Også kontantstrømmen er vesentlig høyere enn det tallknuserne hadde regnet seg frem til på forhånd.