Hopp til innhold

Statoil kjøper skiferolje-selskap for 24,5 milliarder kroner

Statoil kjøper skiferoljeselskapet Brigham Exploration Company for 24,5 milliarder kroner. – En fallitterklæring for norsk miljøpolitikk, mener generalsekretær i miljøorganisasjonen WWF, Rasmus Hansson.

Brigham Exploration Company

Statoil kjøper Brigham Exploration Company og får tilgang til skiferoljefelt i Montana og Nord-Dakota i USA.

Foto: Statoil

Helge Lund, konsernsjef i Statoil

Helge Lund, konsernsjef i Statoil, mener selskapet kan tilføre betydelige innen skiferolje.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I en pressemelding i dag skriver Statoil at de går inn i oljeforekomstene Bakken og Three Forks i USA gjennom oppkjøp av Brigham Exploration Company.

– Vi mener såkalte ukonvensjonelle ressurser vil spille en viktigere og viktigere rolle i verdens energiforsyning. Vi vil spille en industriell rolle innenfor dette området, og mener vi har undergrunnskompetanse, teknologi og kapital til å kunne tilføre betydelige verdier til denne typen ressurser, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil til NRK.

Kommersiell oljeproduksjon fra tette bergarter er en forholdsvis ny aktivitet, som ifølge selskapet har økt betraktelig de siste årene. Oljeproduksjonen er omstridt på grunn av høye CO2 utslipp.

– Vi får nå tak i et godt selskap innenfor et område som er veldig spennende i forhold til stor ressursbase og vekst fremover. Det betyr også at Statoil tar nok et steg for å bli en av de ledende spillerne innenfor ukonvensjonelle ressurser i USA, sier Helge Lund.

Kjøpet sikrer Statoil et område på mer enn 1500 kvadratkilometer der Bakken og Three Forks ligger. I tillegg har Brigham også 160 kvadratkilometer land andre steder.

– En fallitterklæring

Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

Rasmus Hanson i WWF og andre miljøorganisasjoner reagerer på at Statoil går inn i skiferoljeproduksjon.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Ikke alle er like begeistret som Helge Lund for at Statoil nå kjøper seg inn i et skiferolje-selskap.

Generalsekretær i miljøorganisasjonen WWF i Norge, Rasmus Hansson, mener utvinningen av skiferolje er svært miljøskadelig:

– Det er en fallitterklæring for norsk klimapolitikk at regjeringen overhodet ikke viser vilje til å se sammenhengen mellom klimaløfte og oljepolitikken sin, sier Hansson.

Han mener Statoil må få hjelp av staten:

– Det bør de få for å legge opp en strategi som gjør at de kan tjene penger på andre ting enn å ødelegge framtidens klima, sier han.

Også organisasjonen Fremtiden i våre hender reagerer på oppkjøpet. De mener at det er på høy tid at staten selger seg ut av Statoil.

– Som majoritetseier burde staten tatt ansvar og presset Statoil til å satse på fornybar energi i stedet for fossil energi. Når staten ikke klarer dette, mener jeg de heller bør selge seg ut, sier Arild Hermstad, leder i Fremtiden i våre hender.

– Må håndtere utfordringene

Helge Lund mener oljeproduksjonen fra Brighams operasjoner har lavt Co2-utslipp.

– Med alle typer energiformer er det utfordringer vi må håndtere. Utfordringene knyttet til denne typen virksomhet er håndterbare, og vi mener Statoil kan tilføre bedre løsninger på mange av områdene. Utslippene her er lavere enn på norsk sokkel, sier han.

Lund frykter ikke at oppkjøpet kan skade selskapets omdømme.

– Vi må alltid forklare hvorfor vi gjør det og hvilken strategi vi har. Det er ikke spesielt for denne typen ressurser, mener Lund.