NRK Meny
Normal

Statoil inn i «det andre Øst-Timor»

Statoil har kjøpt seg inn i tre letelisenser på indonesisk sokkel – et område som er preget av konflikt mellom myndigheter og urfolk.

Indonesia, Iriabn Jaya, Vest-Papua

Disse demonstrantene kjempet for Vest-Papuas uavhengighet i 2000. Konflikten har vart i flere tiår.

Foto: Dita Alangkara / AP

Statoil skaffer seg en eierandel på 40 prosent i en produksjonstildelingsavtale for Nord-Makassarstredet, og en tilsvarende andel i ytterligere to tildelingsavtaler på indonesisk sokkel (Vest-Papua IV og Halmahera-Kofiau).

Operatør for de tre avtalene blir Niko Resources.

Hvis letingen gir resultater, har Statoil opsjon på å bli operatør for utbyggings- og driftsfasene, opplyser Statoil på sitt nettsted.

Kamp om naturressursene

– Dette er en mulighet til å komme tidlig inn i letefasen, og som tilfører et betydelig nytt areal til leteporteføljen vår, sier direktør for leting i Statoil, Pål Haremo.

Ifølge Teknisk Ukeblad kalles Vest-Papua det andre Øst-Timor.

Området er ukjent for mange, men er preget av konflikt mellom myndighetene og urfolk som ønsker selvbestemmelse og kontroll over egen naturressurser.

Journalister ingen adgang

Ifølge TU minner situasjonen om Øst-Timors kamp for uavhengighet for over ti år siden. Journalister får ikke adgang til Vest-Papua.

Statoils informasjonssjef Bård Glad Pedersen sier at virksomheten skal gjennomføres i henhold til internasjonale regler og retningslinjer, samt Statoils verdigrunnlag.

Fra før er Statoil involvert i det mye omtalte oljesandprosjektet i Canada, som blant annet er kritisert fordi utslippene fra oljeutvinningen er svært høye .