Statoil har stengt produksjonen i Texas

Anlegget er sikret og de ansatte er evakuert. – Dette er en spesiell situasjon for oss, sier pressekontakt Erik Haaland.

Skiferoljeproduksjon på feltet Eagle Ford i Texas

Statoil har skiferoljeproduksjon på feltet Eagle Ford i Texas. Statoil har stengt produksjonen, sikret området og evakuert de ansatte her.

Foto: Mieko Mahi/AP/Statoil

Ekstremværet Harvey fortsetter å herje i den amerikanske delstaten Texas. USAs nasjonale meteorologiske institutt (NWS) melder at de aldri har sett noe lignende.

Statoil har 950 ansatte i Texas. Uværet påvirker også driften for det norske oljeselskapet.

– Situasjonen er ganske krevende. Det er mye regnvær her, og til dels store flommer i mange områder, sier pressekontakt Erik Haaland.

Statoil har stengt kontorene i Houston og Austin og sendt de ansatte hjem. I tillegg har de stengt ned den landbaserte olje- og gassproduksjonen de har på feltet Eagle Ford i Texas. Området er sikret og de ansatte er evakuert.

Må holde stengt inntil videre

Haaland sier Statoil er mest opptatt av at de ansatte har det bra.

– Det viktigste er tryggheten til våre ansatte. Beslutningen om å stenge ned får litt effekt på våre operasjoner, men vi prøver så godt vi kan å fortsette som normalt, sier han.

Det er for tidlig å si noe om hva dette koster Statoil i kroner og øre. Haaland har foreløpig heller ikke oversikt over om selskapet har bygninger eller noe annet som har fått skader av ekstremværet.

– Vi må ta en evaluering når stormen begynner å gi seg. Det har ikke kommet rapporter om at personer i Statoil er skadet.

Inntil uværet løyer, må produksjonsanlegget fortsette å være stengt. Akkurat nå er det natt i Texas, men når dagen gryr, vil Statoil ta en ny vurdering om hvorvidt også kontorene i Houston og Austin skal fortsette å være stengt.

Godt rustet

Haaland er klar på at situasjonen i Texas er langt fra dagligdags.

– Det er klart dette er en spesiell situasjon. Samtidig er Texas et område der de opplever tropiske stormer og orkaner med jevne mellomrom. Derfor har vi har en organisasjon som har gode prosedyrer på hvordan dette håndteres, sier han.

Ifølge meteorologene vil uværet og oversvømmelsene som det fører med seg, vare i flere dager.

Vannstanden kan enkelte steder komme til å stige med opptil fire meter, noe som ifølge National Hurricane Center kan resultere i «katastrofal» flom.