NRK Meny
Normal

Statoil får kraftig refs etter uhell på Heidrun

Både risikovurdering, planlegging og kompetanse svikta da en 31 kilo tung dekksrist falt åtte meter og sneiet en arbeider. Uhellet kunne fått fatale konsekvenser, mener Petroleumstilsynet.

Heidrun

Mye gikk galt da en dekksrist falt åtte meter ned og sneiet en arbeider på Heidrun-plattformen i september i fjor.

Foto: Statoil / Øyvind Hagen

22. september i fjor jobbet arbeiderne på Heidrun-plattformen på Haltenbanken nord for Kristiansund med å rigge ned etter en kveilerørsoperasjon. Da en strekkstagkompensator skulle løftes, dunket den inn i en åpen dekksluke og slo løs en dekksrist.

Risten, som veide 31 kilo, falt åtte meter ned og sneiet en arbeider som jobbet i området under.

Han fikk smerter og hevelser i en skulder, men det kunne gått atskillig verre.

– Kunne vært fatalt

For risten kunne falt videre ned til dekket under, der det befant seg personell og hydrokarbonførende systemer, skriver Petroleumstilsynet i sin granskingsrapport, og fortsetter:

«Ved ubetydelig endrede omstendigheter hadde hendelsen potensial for et fatalt utfall eller alvorlig og større materielle skader.»

Lang rekke brudd

Petroleumstilsynets gransking avdekker svikt i både risikovurdering, planlegging og kompetanse.

Selv om det også er funnet svakheter i designet av dekksluka, mener tilsynet at de fleste bruddene kan knyttes til organisatoriske og operasjonelle elementer. Det handler om teknisk integritet, oppfølging, identifisering av risiko, roller og ansvar og styrende dokumentasjon, skriver tilsynet i en pressemelding om granskingsrapporten.

Petroleumstilsynet har nå bedt Statoil om en redegjørelse for hvordan avvikene vil bli håndtert.

Legger seg flat

Statoil er operatør på Heidrun-feltet. De satte i gang sin egen gransking, og den avdekket mye av det samme som Petroleumstilsynet, sier pressetalsmann for Norsk sokkel, Morten Eek.

Morten Eek

Morten Eek er pressetalsmann for Norsk sokkel i Statoil.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil

– Her må vi erkjenne at det var forhold som ikke var gode nok. Arbeidsoperasjonen burde vært gjennomført på en måte som sikra at personell ikke blei eksponert, sier han.

Han sier Statoil har gått gjennom hendelsen i egen organisasjon for å hindre at noe lignende skal skje igjen. Selskapet har også jobbet med å sikre at gjenstander på plattformen for framtida blir festet.

– Det å ta denne læringen videre ut på norsk sokkel har vært veldig viktig for oss, slik at vi unngår at dekksrister kan falle ned igjen, sier han også.

For også Statoil innser at hendelsen på Heidrun var svært alvorlig.

– Når en ser de kreftene som har vært i sving her, med en gjenstand på over 30 kilo som faller åtte meter ned og sneier en person, så er det ingen tvil om at dette kunne ha gitt et fatalt resultat. Vi er veldig glad for at det ikke skjedde, sier Morten Eek.