NRK Meny
Normal

Statoil flytter ikke jobber til Øst-Europa likevel

Statoil skrinlegger planene om å samordne flere hundre arbeidsplasser i et nytt lavkostsenter i Øst-Europa. Politikere på Vestlandet jubler.

Statoil-bygget og logo på Fornebu

Statoils kontor på Fornebu. I fjor høst vurderte selskapet å flytte stillinger til et europeisk land, men planene er nå skrinlagt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Helt siden november har selskapet utreda et europeisk storkontor for fellestjenester og anskaffelser. Målet var å spare. Fredag kunngjorde Statoil at arbeidet stoppes, og at eventuelle planer om delvis flytting til Øst-Europa skrinlegges.

I et møte med de tillitsvalgte i konsernet fredag ble det imidlertid understreket behov for varige kostnadsreduksjoner som følge av en vedvarende lav oljepris.

Skal finne andre måter å spare på

Både ledelsen og de ansatte er enige om behovet for ytterligere effektivisering og kostnadsreduksjoner, opplyser Statoil.

– Utredningen har vært grundig, og etter en helhetsvurdering velger vi ikke å gå videre med dette arbeidet. Det betyr at vi må identifisere andre tiltak for å redusere kostnadsnivået, sier konserndirektør Hans Jakob Hegge.

Fylkesordførar Anne Gine Hestetun (Ap)

Anne Gine Hestetun (Ap), fylkesordfører i Hordaland.

Foto: Sølve Rydland / NRK
Harald Schjelderup

Harald Schjelderup (Ap), byrådsleder i Bergen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Gledelig for hele Vestlandet

– Jeg kunne ikke ha fått en bedre nyhet på en fredag, sier fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun (Ap), som selv fikk telefon fra selskapet.

Hun mener flyttingen kunne fått store konsekvenser for norske arbeidsplasser – både på kort og lang sikt. Og mest alvorlig på lang.

– En hadde tenkt å flagge ut viktige kompetanseområder, for eksempel innkjøp. Når innkjøp skjer i et land langt borte, har en ikke den samme kompetansen om nærmarkedet som når en sitter i Norge. Og dette er usedvanlig viktig for hele leverandørindustrien, mener hun.

Byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup, kaster seg inn i applausen.

– En gledelig nyhet for Vestlandet. Det siste vi trenger er at vi mister flere hundre arbeidsplasser. Jeg hadde selv gode møter både med ledelsen og tillitsvalgte om dette tidligere i år, og er glad for at de nå vil forsøke å løse situasjonen her i Norge, sier han.

Stavanger fryktet utflagging fra Forus

Statoil har i løpet av det siste året varslet flere store stillingskutt, og har vært – og er – vært preget av krisen i oljesektoren.

Bjørg Tysdal Moe

Bjørg Tysdal Moe (KrF), fungerende ordfører i Stavanger.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Selskapets hovedkontor ligger i Stavanger, og politikerne der har måttet se svært mange oljerelaterte jobber forsvinne fra regionen. Derfor er Bjørg Tysdal Moe (KrF), fungerende Stavanger-ordfører, svært fornøyd.

– Utrolig gledelig. Stillingene på Forus er viktige for regionen vår, og vi trenger arbeidsplasser. En utflagging av stillinger fra Statoils hovedkontor er vi ikke tjent med. Jeg har forståelse for behovet for effektivisering og kostnadsreduksjoner, men er glad for at de har konkludert med å finne andre tiltak for oppnå dette, sier hun.