Hopp til innhold

Statoil blir operatør for Johan Sverdrup

Partnerne bak Johan Sverdrup er enige om å anbefale at Statoil blir operatør i alle feltets faser, og Stavanger får driftsansvaret for det nye oljefeltet. Det betyr at flere tusen arbeidsplasser er reddet i Rogaland.

statoil

Johan Sverdrup vil bli en grunnpilar for verdiskaping og sysselsetting i Norge i mange tiår framover, ifølge Statoil.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Torgrim Reitan

Torgrim Reitan, finansdirektør i Statoil var svært fornøyd med nyheten.

Foto: Trond Isaksen / Equinor

– Det er en veldig gledelig nyhet i dag, sier Torgrim Reitan, som er finansdirektør i Statoil.

Det var en gledelig nyhet som kom på dagen da oljeprisen er på sitt laveste på mange år, og Statoils aksjer har falt som en stein på børsen.

Dette gir Statoil muligheten til å se hele Johan Sverdrup-utviklingen under ett.

Oljefeltet vil bidra til stor verdiskapning, og skal drives i 50 år på norsk sokkel. Produksjonsstart er planlagt til slutten av 2019.

– Bidrar til stor felles verdiskapning

Tord Lien

Olje- og energiminister, Tord Lien.

Foto: Morten Andersen

Det består av 95 prosent olje og fem prosent rikgass. Ressursestimatet for hele feltet er mellom 1,8 og 2,9 milliarder fat oljeekvivalenter.

– Det kommer til å bidra til stor verdiskapning for hele fellesskapet, sier finansdirektøren.

Olje- og energiminister Tord Lien, er også fornøyd med nyheten, og mener dette vil skape arbeidsplasser for Norge i lang tid.

– Sverdrup-utbyggingen er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår. Det vil gi mange arbeidsplasser og store inntekter for landet, sier han.

Base i Stavanger

– Ressursene i Sverdrup tilhører det norske folk og jeg er opptatt av at samfunnet får mest mulig igjen for disse ressursene. Jeg er trygg på at valget av Statoil som operatør for funnet legger godt til rette for god ressursutnyttelse, samt effektiv utbygging og drift av Sverdrup-funnet, sier olje- og energiministeren.

Christine Sagen Helgø

Stavanger ordfører Christine Sagen Helgø.

Foto: Stavanger kommune

Statoils plan er å etablere en driftsorganisasjon for feltet i Stavanger. Samtidig vil selskapet dra nytte av partnernes og leverandørindustriens betydelige kompetanse. Johan Sverdrup vil bli en grunnpilar for verdiskaping og sysselsetting i Norge i mange tiår framover, skriver de på sine nettsider.

Også Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø jubler over nyheten.

– Dette er en glede, og sikring av fremtidige arbeidsplasser for denne regionen, og for hele vestlandet, sier ordføreren, som er glad for at regionen nå får beholde kompetansen.

– Betyr det at dere ser litt lysere på ting nå?

– Vi har et veldig langsiktig perspektiv på vår virksomhet. Industrien er attraktiv på lang sikt når du ser all den oljen og gassen som skal erstattes av fallende produksjon rundt omkring i verden, sier Reitan.

Likevel er han tydelig på at oljeselskapet må være forberedt på svingninger.