Tekna: – Ansatte vil ikke tilbake til Algerie

Statoil kan bli nødt til å drive nyrekruttering til jobber i Algerie. Enkelte ansatte vil ikke reise tilbake til landet, ifølge tillitsvalgt Ingrid Di Valerio.

Statoils anlegg i Algerie

Statoils anlegg ved In Amenas i Algerie.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Ingrid Di Valerio

Ingrid Di Valerio, hovedtillitsvalgt i Statoil for Tekna.

Foto: Tekna

Statoil lover at ingen skal sendes tilbake til In Amenas-anlegget mot sin vilje, selv når selskapet mener det er trygt. Det sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen til Aftenposten.

Terroren i Algerie har gått inn på Statoil-ansatte. Enkelte vil ikke reise tilbake å arbeide i landet, ifølge tillitsvalgt Ingrid Di Valerio i Tekna.

– Reaksjonene går over hele spekteret. Fra de som vil ut igjen til de som ikke vil det, sier Di Valerio til NRK.no.

Hun kjenner også ansatte som frykter at de ikke får reise tilbake til Algerie på grunn av terroren.

Lokalt ansatte

Di Valerio representerer 4000 Statoil-ansatte. Om lag 100 av disse er til enhver tid stasjonert i utlandet. Statoil har ansatte i 36 land.

President i Tekna, Marianne Harg, har tidligere sagt at Statoil nok i større grad må belage seg på å bruke lokale folk fra landene de opererer i.

– Det er nok mange kvinner rundt omkring i de norske hjem i dag, som sier at mannen ikke får lov til å reise på jobb til risikoland, sa Harg til VG Nett.

– Unntakstilstand

Over en uke har gått siden terrorangrepet på Statoils anlegg In Aménas i Algerie. Skjebnen til fem ansatte er fremdeles uviss, men ifølge Utenriksdepartementet er det lite sannsynlig at det blir funnet overlevende etter gisselaksjonen, melder NTB.

For 20.000 Statoil-ansatte har det vært en spesiell tid.

– Det har vært unntakstilstand. Nå er vi 20.000 ansatte som samtidig prøver å konsentrere oss om arbeidet, sier Di Valerio.

Hun understreker at hun ikke vet mer detaljer enn det som kommer fram i media.

– Som tillitsvalgt står vi litt på siden av oppfølgingsapparatet rundt de berørte. Vi kommer i tredje rekke, etter pårørendekontaktene i Statoil og kommunene, sier Di Valerio.

– Debatten kommer

I likhet med store deler av fagbevegelsen, ønsker ikke Di Valerio å si noe om eventuelle tiltak eller krav i kjølvannet av Algerie-krisen.

– Vi skal ta debatten om Statoils virksomhet i utlandet, men vi avventer så lenge skjebnen til de fem savnede ikke er mer avklart, sier hun.

Jotun føler seg trygge

Jotun er et annet norsk selskap som har virksomhet over hele verden. Av selskapets 9000 ansatte, er 8000 i utlandet. 40 av disse igjen er nordmenn.

Selskapet har kontor i Algeries hovedstad Alger, men kun med lokalt ansatte.

– Vi har hatt en god dialog med våre ansatte i utlandet. De føler seg trygge der de er – også i Algerie, sier kommunikasjonssjef Sverre Knudsen.

Han forsikrer om at norske ansatte i utlandet som ønsker å komme hjem, vil få lov til det.

– Vi hadde et tilfelle med en ansatt i Egypt under urolighetene der. Han reiste hjem en ukes tid og ned igjen da det roet seg, sier Knudsen.