NRK Meny
Normal

40 Statoil-ansatte på plass i Algerie igjen

– Det er snakk om en stegvis tilnærming, sier pressekontakt Knut Rostad.

Det algirske militæret skjerpet sikkerheten ved In Aménas-anlegget rett etter terrorangrepet

ARKIVBILDE: Det algeriske militæret skjerpet sikkerheten ved In Aménas-anlegget rett etter terrorangrepet i januar.

Foto: EVN

Statoil trakk alle sine ansatte ut av Algerie etter terrorangrepet mot In Amenas i januar. 40 ansatte ved anlegget ble drept, blant dem fem norske Statoil-ansatte.

Selskapet bekrefter nå at de igjen har ansatte på plass i Algerie på permanent basis. Foreløpig gjelder dette bare basen i Hassi MessaoHassi Messaoudud, ikke anleggene i In Amenas og In Salah.

– Siden sensommeren har vi gradvis begynt å vende tilbake til operasjonsbasen i Hassi Messaoud, først i kortere perioder, men for noen uker siden var de første 40 tilbake på permanent basis, sier pressekontakt Knut Rostad i Statoil til NTB. Det tallet inkluderer noen norske borgere, men også lokalt ansatte og andre nasjonaliteter.

Sikkerhet først

– Det er snakk om en stegvis tilnærming, og vi vil være helt trygge på at sikkerheten er på plass før våre ansatte returnerer, sier Rostad.

Oljeselskapet holder på med å implementere en rekke sikkerhetstiltak, blant annet på bakgrunn av en granskingsrapport.

Statoil har hele tiden gjort det klart at det ikke er aktuelt å vende tilbake før sikkerheten er tilfredsstillende.

– Vi vet ikke når det kan skje. In Amenas er det anlegget hvor implementeringen av sikkerhetstiltak har kommet kortest, og det er ikke aktuelt med retur dit på en stund ennå. I In Salah er tiltakene kommet noe lenger, men heller ikke der kan vi si når det er mulig å returnere, forklarer Rostad.

På plass i administrasjonsbygg

Hassi Messaoud, hvor det nå er Statoil-ansatte, er en by som ligger flere hundre kilometer fra de to produksjonsanleggene.

– Der vi har folk nå, er det på mange måter snakk om et administrasjonsbygg som vi deler med våre partnere Sonatrach og BP, sier Rostad.